20 let Meanderu - v serpentýnách času s dobrou dětskou knihou

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Nakladatelství Meander je dnes - podobně jako mladší Baobab - synonymem pro výtvarně promyšlenou a celkově do detailu dotaženou dětskou knihu. Jak říká Iva Pecháčková: Ty knihy jsou všechny velmi osobními projekty a doufám, že je to na nich, v dobrém slova smyslu, znát."

Další články

TV Kosmas

Dva Tarzáni na důchodě a jejich dívenky

Fotograf a básník - dva outsideři z Kyjova. Jiří Veselský, básník a Miroslav Tichý, fotograf. Bezdomovci moderního českého umění, kteří se pro určitou část kultury stali tím nejcitlivějším, co v životě potkali. Třeba Nick Cave po shlédnutí "pokažených" fotek složil pro fotografa skladbu. A Jiřímu Veselskému patří titul posledního českého prokletého básníka. Kniha Jiřího Oliče se jmenuje Vy neznáte Mirka Tichého. Dokument o Miroslavu Tichém je myslím její dobrou předmluvou.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Pozůstalí i jako seriál na DVD

Tři roky po vydání knihy upravil v roce 2014 text do scénáře seriálu v "HBO kvalitě" Damon Lindelof - a vzniklo něco tak populárního, že to přimělo autory ke druhé sérii. Obě jsou dnes k mání komplet na DVD.Seriál se odehrává na malém newyorském předměstí a sleduje postavu Kevina Garveye (Justin Theroux), náčelníka policie a dvojnásobného otce, který se snaží udržet zbytky zdravého rozumu ve světě, v němž tento pojem dávno ztratil význam.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Komorná v českých kinech od 11. srpna

Hideko žije na venkovském panství se svým poručníkem. Chlípný strýc vychovává Hideko přísnou rukou a čeká, až dospěje, aby si ji mohl vzít a zmocnit se jejího bohatství. V domě se však objevuje podvodník, který zosnuje příchod mladé komorné Sukhui ve skutečnosti chudé kapsářky, která mu má pomoci Hideko svést. Dobře promyšlený plán ale začíná hatit vášeň mezi dvěma dívkami. Z příběhu bestselleru Zlodějka vytvořil režisér Park Chan-wook a vytvořil dynamický erotický triller s dusnou atmosférou.