Zemřel Josef Topol

/ Tomáš Weiss

1. dubna měl básník a dramatik Josef Topol osmdesátiny. 15. června 2015 zemřel. To, co napsal v jednom ze svých esejů o Máchovi, platí i pro něj samotného:

"Jedno je jisté: nechápal umělecké dílo jako „pastvu pro oči“ a pro nic takového. Nepsal své básně pro ty, kdo „pojídají růže“. Věřil prostě, že to, co člověk dělá s nějakou zvláštní láskou a s nějakým zvláštním důmyslem, na který je i příroda krátká, to může odolat času víc než pravé růže, může to být „skutečnější než skutečnost“.

A tady ještě jedna z příhod, kterou mi o tátovi vyprávěl Jáchym Topol:

"Na stráni nad Poříčím jsem zase jednou ukazoval tátovi vlastnoručně vyrobenej oštěp. Táta provokoval: "A že to po mně nehodíš?" Hodil jsem a trefil se. Tátovi se zabodnul do stehna. Začal mě, strašně vzteklej, s oštěpem v noze pronásledovat. Zdrhnul jsem mu přes trať zrovna v momentu, když přijížděl vlak. Stihnul jsem to jen tak tak, očadil mi kraťasy. Když vlak přejel, viděl jsem otce, jak stojí na druhý straně trati úplně bledej. Byl přesvědčenej, že jsem pod vlakem. To jsou ale takový blbosti, to zažívá každej." ( z knižního rozhovoru Nemůžu se zastavit)

Další články

TV Kosmas

Národní divadlo a jeho parádní činoherní programy

Jsou lahůdky, o kterých se málo ví. Patří k nim rozhodně divadelní programy Národního divadla. Vycházejí už od začátku 90. let minulého století a nejsou jen na jedno použití. Pravidelně se v nich totiž, kromě informací o inscenaci hry, objevuje i její celý text. Zájemci tak mají často unikátní možnost číst hru, která není jinak v češtině k mání. Dají se koupit nejen na představeních, ale i přes Kosmas.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Píše se o tom Husovi něco na gůglu?

Ó mistře Jene z Husi, jak se mi křesťanstvo hnusí...tak rýmuje český klasik Ivan Martin Jirous ve svých Labutích písních. Jenže co takový veršík řekne dnešnímu teenegerovi? Jirous nic, Labutí písně nic, křesťanstvo nic, Hus nic...tak snad to "hnusit" by mohlo být jakž takž pochopitelné. I proto vyšla v letošním husovském roku kniha H.U.S. (Hus úplně světovej). Aby si už nepletli Husa s Husákem!
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Ufon je tedy Prot každopádně...

Možná si na ten okouzlující, dokonale mystifikační film, vzpomenete. Něco mezi sci-fi a psychologickým dramatem. Kevin Spacey jako mimozemšťan nebo duševně porouchaný chlápek a jeho psycholog Jeff Bridges.