Poznej Tappiho

/ Tomáš Weiss

Literárně bdělý rodič nebo babička s dědečkem si jistě všimnou, že vikingové jsou oblíbenými hrdiny dětských knih. Po vikingovi Vikim a jeho příbězích je tady teď viking Tappi. Jenže zatímco Viki byl pidižvík, který musel na všechno jít hlavně bystrostí, Tappi je kolosální dobrák, chlap jako hora, který si vousy češe hráběmi a vůbec je ho plný les. Všechnu svoji neohrabanost ale dohání dobrosrdečností a klidnou silou.

Příhody Tappiho ze Šeptajícího lesa jsou prvním svazkem z edice pro starší, šestileté děti. Kniha má dvanáct příhod, které popisují život v Šeptajícím lese od podzimu do jara. Příběh zavede vikinga s věrným sobem Chichotkem i za hranice Šeptajícího lesa a postaví je před překážky, které z pohádek známe, ale i před mnohé překvapení. A co teprve když ze z lesa vydají na vlny Šumících moří. Polský autor Marcin Mortka pochopitelně pojal Tappiho příběhy jako několikadílnou ságu. Jednak se to tak dneska v knižním světě dělá, jednak když píšete o vikinzích, bez ságy se to neobejde. A to i v případě, že nejde o krvežíznivé a dobyvačné piráty ledových vod, ale o zavalitého žrouta, který má sádlem obalené nervy až do úplné dobráckosti.

Víc o hrdinech na speciálně vytvořené stránce Poznej Tappiho. 

 

Další články

TV Kosmas

Jak krtek z StB k CIA a KGB přišel

Znáte román Děvka od Normana Mailera? Všechem ten hnus tajných služeb, prolezlých podrazáctvím a zduřelými egy. A teď si ještě představte, že jde o služby totalitní. Příběh jednoho z luxusních agentů, který se nechal vysadit a platit v USA v 60. letech. pronikl až do CIA, odkud vynášel info, byl odhalen a odsouzen na doživotí, za týden byla ale vyměněn za vězně svědomí do Sovětského svazu...Příběh Karla Köchera sepsal novinář Vladimír Ševela.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Autobus na cestu autobusem

Možná vás titulek zaskočil. Ale přesně tak to je - vyšel komiks Autobus, který ve formě jednotlivých stripů vznikal od roku 1978 pro americký měsíčník Heavy Metal. Titulním hrdinou je autobus. No vždyť jo. Jasně. Nebo vám snad cesty sockou do háku nebo po šichtě připadají málo surrealistické?
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Nikdy se nevrááátííí, pohádka mlááádíííí....

...ale vzpomínky na něj (často privátně zidealizované) patří k těm hezčím okamžikům stáří. A tak většinou celkově chátrající staří muži pokukují po mladých ženách a dívkách a tam někde za očima jim běží jejich soukromý Dekameron. Tak jako ve filmu Mládí režiséra Paola Sorrentina, který je i autorem scénáře. Ten teď vychází v knižní podobě.