Oldřich Hlavsa, typograf iniciační

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Kniha není jenom bedna na text. Je to komplexní dílo, kde je grafická část téměř rovnocenná s tou obsahovou. Grafik Oldřich Hlavsa (1909 - 1995) dokázal knize svým výběrem písma a celkovou úpravou vlastně naplno pomoci ukázat, co v ní vlastně je. Jedním z Hlavsových pokračovatelů v současnosti je i grafik a hudebník Martin Hůla (1979). Sešli jsme se nad Hlavsovou monografií Jde o to, aby o něco šlo.

Další články

TV Kosmas

Prdící prášek v kině

Podle Nesbovy předlohy Doktor Proktor a prdící prášek natočili v Norsku film. Přestože se v něm prdí ostošest, je to film rodinný a vlastně díky načasování premiéry i předvánoční. Takže vítejte v kině a vypněte si laskavě svoje mobilní telefony. Dobrodružství o tom, co se stane, když se z prášku proti nadýmání stane pravý opak, právě začíná.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Kostičas střídá Vidořád

Vidořád je druhou knihou z plánované sedmidílné dystopické londýnské série Samanthy Shannonové. Mix viktoriánské Anglie, jasnovidectví, totalitních praktik státu a atmosféry rozpadávajícího se světa pokračuje. A autorka musí máknout, protože třetí díl má anglicky vyjít už za rok a ona prý, podle info ze zákulisí, ještě nemá dopsáno.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Audiočtvrtek poprvé

Knižní Velký čtvrtek má další pokračování. Kromě knižní akce na jaře a na podzim se přidal také Audiočtvrtek. Letos poprvé se tak 5.listopadu představilo 8 knižních audionovinek. Atmosféru akce knih pro uši, kterou v pražské Městské knihovně moderoval Vladimír Kroc z Českého rozhlasu, jsme zachytili Okem takhle: