Nenechte si ujít nové vydání Landsmannovy hornické autobiografie

/ Tomáš Weiss

Kultovka jak cyp. Když v roce 1999 vyšla prvotina Ivana Landsmanna Pestré vrstvy, byla to událost sezóny. Autobiografický román z prostředí ostravských dolů a holandského exilu strhnul vypravěčským tempem a tím, že byl napsán ostravštinou a hornickým slangem. Tenhle v pravém slova smyslu dělnický román "fárá" i po letech. V ostravském Divadle Petra Bezruče podle něj dokonce vzniklo představení.

Další články

TV Kosmas

Neskutečně nepřizpůsobivý život Jany Černé

Životní příběh dcery Mileny Jesenské Jany Krejcarové - Černé stopovala pět let polská bohemistka Anna Militzová. Výsledkem je kniha Ani víru ani ctnosti člověk nepotřebuje ke své spáse. Jak se říká: Páni nechť si drží klobouky, dámy ať si vykasají sukně, tenhle tobogán pěkně sviští.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Deadpool si dělá legraci z popkultury

Film a jeho komiksová předloha přicházejí ruku v ruce do ČR. Zatímco mezi komiksy najdete první sešit z řady Deadpool, do kin přichází stejnojmenný film. Jde hlavně o zábavu, která si utahuje ze žánru samotného. Film i komiks se tváří jako love story a horor dohromady, ale ve skutečnosti jde o komedii. A hlavním terčem zábavy je právě popkultura všech těch Supermanů a Batmanů.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Miloš Doležal pokračuje v Toufarovi

Když vyšla v roce 2012 kniha Jako bychom dnes zemřít měli, byla to nejen literární událost. Silný příběh vysočinského kněze P. Josefa Toufara, umláceného komunistickou StB, která chtěla případ tzv. Číhošťského zázraku využít ke své propagandě, se vrátil do společenského povědomí...a díky Doležalovi se začaly dít věci. Především o nich je další toufarovská kniha, Krok do tmavé noci.