Rok Josefa Sudka

/ Tomáš Weiss

Tedy minimálně pro lidi, kteří ještě fotografii v těchto letech fotosmogu berou vážně. 17. března má uznávaný velmistr 120. výročí narození, letos 15. září to bude 40 let od jeho úmrtí. V době, kdy fotí každý všechno a furt, si můžeme připomenout autorovu osobnost v knize Josef Sudek v rozhovorech a vzpomínkách. Nebo krátkým filmem Evalda Schorma.

Další články

TV Kosmas

Abnousse Shalmaniová v Praze

Autorka knihy Chomejní, Sade a já se setkala s českými čtenáři v Knihovně Václava Havla. To je ale sympatická osoba! Ano, i vzhledem, ale především enegrií. Přímo z ní srší určitá vzdorovitost. A ta její kniha přichází ve správný čas a je dobře napsaná.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Ratajským lesem za frustracemi naší minulosti i současnosti

V roce 1952 byla v lese, blízko sázavského Chlumu, nalezena zastřelená komunistická funkcionářka Anna Kvášová. V roce 1958 byli za její zabití odsouzení ve veřejném procesu tři lidé k trestu smrti a další k trestům 25 a 15 let. V roce 2014 se ilegální skupina lovců komunistů snaží trestat ty z bolševiků, kteří podle jejich přesvědčení unikají trestu. Román Aleše Palána Ratajský les.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Do kin dorazí zfilmovaný Rudý kapitán

Slovenský autor thrillerů z podsvětí, skrývající se pod pseudonymem Dominik Dán, je díky překladům známý i českému zájemci o tento žánr. V knize Rudý kapitán popisuje vyšetřování nálezu mrtvoly kostelníka na počátku 90. let minulého století. Stopy vedou do minulosti, až k bývalému expertovi StB. K expertovi na "konečné výslechy". Půjde se na film podívat i spoluvrah P.Toufara estébák Mácha?