Kocour spasitel

/ Tomáš Weiss

Filmů podle knižních předloh je pořád dost. Popularity knihy A Street Cat Name Bob (u nás pod názvem Kocour Bob) od Jamese Bowena museli filmaři prostě využít. Příběh pouličního muzikanta, kterému jeho bezcílností a alkoholem vyhasínající život rozsvítí kocour, byl ideální. Autentický, lidský, s muzikantem, se zvířetem....

Další články

TV Kosmas

Česká kovbojka o vltavínech

Premiéru bude mít film podle knihy Jiřího Hájíčka Zloději zelených koní po prázdninách. Novela se stala pobídkou pro režiséra Dana Wlodarczyka. Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy...Žít svůj sen o svobodě za hranicí zákona ve střední Evropě 21. století – až do hořkého vystřízlivění.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Femírán čili nahlédnutí do světa moderních íránských autorek

Vyjmenuj tři současné íránské autory! Je téměř jisté, že kromě několika překladatelů nikdo takový mezi českým čtenářstvem není. Také toho mnoho nevíme o samotném Íránu. Víte třeba, že v roce 1936 tam byl zákaz zahalování? Nebo že říct Íránci, že je Arab je asi stejně korektní, jako když nám někdo řekne, že jsme Rusové. Zajímavý svět íránské literatury poodkryla, spolu se svými studenty, v novém Plavu íránistka Zuzana Kříhová.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

D.O.M.E.K. s D.E.S.I.G.N.E.M.

Na vlastní triko se pustila Jana Kostelecká do vydání dvou ilustrovaných naučných knih pro děti a jejich rodiče. Jedna o moderních architektuře, druhá o designu. Ty knihy se staly nesmírně populárními. Kvalita se tu potkala s užitečností a vysokým osobním nasazením.