Pavel Brázda 90

/ Tomáš Weiss

Výtvarník Pavel Brázda překročil další kulatiny svého života. Jeho obrazy se pro svůj charakteristický rukopis staly součastí uměleckého veřejného světa, díky socialistickým surrealistům ale až po roce 1989. Komunisté se ho, spolu s jeho ženou, výtvarnicí Věrou Novákovou, snažili z výtvarného života vymazat, ale kampak se socialismem na Brázdův hominismus. Stále vitální umělec pokračuje dál ve svém díle. Přibral do hry počítače i fotoaparát. Krátké video z jeho letošní výstavy v Kutné Hoře.

Další články

TV Kosmas

20 let Meanderu - v serpentýnách času s dobrou dětskou knihou

Nakladatelství Meander je dnes - podobně jako mladší Baobab - synonymem pro výtvarně promyšlenou a celkově do detailu dotaženou dětskou knihu. Jak říká Iva Pecháčková: Ty knihy jsou všechny velmi osobními projekty a doufám, že je to na nich, v dobrém slova smyslu, znát."
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Dva Tarzáni na důchodě a jejich dívenky

Fotograf a básník - dva outsideři z Kyjova. Jiří Veselský, básník a Miroslav Tichý, fotograf. Bezdomovci moderního českého umění, kteří se pro určitou část kultury stali tím nejcitlivějším, co v životě potkali. Třeba Nick Cave po shlédnutí "pokažených" fotek složil pro fotografa skladbu. A Jiřímu Veselskému patří titul posledního českého prokletého básníka. Kniha Jiřího Oliče se jmenuje Vy neznáte Mirka Tichého. Dokument o Miroslavu Tichém je myslím její dobrou předmluvou.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Pozůstalí i jako seriál na DVD

Tři roky po vydání knihy upravil v roce 2014 text do scénáře seriálu v "HBO kvalitě" Damon Lindelof - a vzniklo něco tak populárního, že to přimělo autory ke druhé sérii. Obě jsou dnes k mání komplet na DVD.Seriál se odehrává na malém newyorském předměstí a sleduje postavu Kevina Garveye (Justin Theroux), náčelníka policie a dvojnásobného otce, který se snaží udržet zbytky zdravého rozumu ve světě, v němž tento pojem dávno ztratil význam.