Číst Hakuna Matata? Žádnej problém!

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Žádnej problém - to zhruba ve svahilštině znamená hakuna matata. Jmenuje se tak třeba raw restaurace v Ostravě nebo dětský rytmický orchestr z Jindřichova Hradce. Hakuna Matata je ale také sbírka textů začínajících autorů z České republiky, Belgie a ze Španělska. Inspirací pro vznik této knihy se staly osudy devatenácti reálných lidí, kteří žijí v největším keňském slumu Kibera.

Hakuna Matata je víc než jen další kniha příběhů, je to projekt o propojování, hlubším porozumění a efektivní pomoci (celý výtěžek z prodeje knihy půjde na podporu vzdělávání kiberských dětí). Kniha je určena široké veřejnosti nejen díky pestré škále autorských přístupů a emocí. Hodí se i do tramvaje a může být skvělým dárkem, který skutečně pomáhá!

Za vším stojí lektor tvůrčího psaní René Nekuda, který se v roce 2013 vydal znovu do Keni, tam se „zavřel“ na tři týdny do slumu Kibera a zpovídal různé lidi.Z těchto rozhovorů potom vznikly podklady pro jeho studenty a následně i sbírka povídek Hakuna Matata (postupně se připojily i školy tvůrčího psaní z Belgie a ze Španělska). A protože by myšlenka tvůrčího psaní, které pomáhá, neměla jen tak zaniknout, byl založen zapsaný spolek. Jeho cílem bude i v následujících letech podporovat začínající autory všude po světě a pomáhat potřebným (plánujeme např. spojení tvůrčího psaní a udržitelné módy).

Další články

TV Kosmas

Vařit v televizi je pitomost, ale Herbář má pod čepcem

Bůh ví, že to na OKU kuchařky nemají lehké. Knihy této kategorie tady nemají zastání, ale je jasné, že to určitě přežijí, protože se info o nich k zájemcům dostane tisíckrát jinak. Ale televizní Herbář s Lindou Rybovou a Kateřinou Winterovou dostal z dobrých důvodů dispens. Podařilo se jim v televizi vytvořit takový hipízácký mikrosvět, který je unikátní a jinak na obrazovkách nevídaný.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Podívat se blíž na vizuální matadory!

Stará garda je název knihy, ve které fotograf Hynek Glos a kulturní redaktor Petr Vizina zachytili třicítku našich vizuálních umělců, kteří se narodili před rokem 1945. Portrétní fotografii z ateliéru umělce doplňuje rozhovor. A tady je zase náš rozhovor o téhle vizuální knize rozhovorů.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Když smrt přestane být pouhou teorií

Po praxi v mobilním hospicu sepsal bývalý novinář Respektu Ondřej Nezbeda Průvodce smrtelníka. Měla by to být kniha příběhů umírajících a praktický rad, kam se obrátit o pomoc, ať už jako člověk ze světa odcházející nebo člověk, o takového umírajícího pečující. Aby to bolelo míň, aby se zařídilo to, co se zařídit má. Protože tváří v tvář smrti není nakonec nikdo tak úplně odborník