O Geniální přítelkyni s překladatelkou Alicí Flemrovou

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Celý svět čte Elenu Ferrante a její neapolskou tetralogii. A Češi už můžou díky Alici Flemrové a nakladatelství Prostor také. Konečně tak mohou zjistit, v čem je ta kniha geniální a přátelská a jestli jde o něco víc než jen tajnosti, za kterými se v anonymitě skrývá skutečný autor nebo autorka.

Další články

TV Kosmas

Cikánská rapsodie - historie českého romského odbojáře Josefa Serinka

Sedmdesát let po válce můžeme jen díky historikovi Janu Tesařovi poznat romského válečného hrdinu. Vyvolává to otázku, proč historici, ale i pováleční politici příběh takto významné osobnosti veřejnosti zamlčeli. Jan Tesař je svou kritikou běžného pohledu na české dějiny 20. století známý. I v Serinkově biografii se chopil příležitost poukázat jak na mylné závěry, tak na bílá místa dějin protektorátu, která nadále čekají na vyplnění.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ach ty letošní Vánoce, jak jsou požehnané, noví abonenti žehu se jen hrnou

Tak si libuje spalovač mrtvol pan Karel Kopfrkingl v neuvěřitelné knize Ladislava Fukse stejně jako v mrazivé filmové adaptaci Juraje Herze. Tento roztomilý vánoční příběh o hajzlovské a zvrácené povaze tzv. slušných a pořádkumilovných lidí je dobré si čas od času připomenout. Čte Lukáš Hlavica.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Číst Hakuna Matata? Žádnej problém!

Žádnej problém - to zhruba ve svahilštině znamená hakuna matata. Jmenuje se tak třeba raw restaurace v Ostravě nebo dětský rytmický orchestr z Jindřichova Hradce. Hakuna Matata je ale také sbírka textů začínajících autorů z České republiky, Belgie a ze Španělska. Inspirací pro vznik této knihy se staly osudy devatenácti reálných lidí, kteří žijí v největším keňském slumu Kibera.