S Josefem Rauvolfem o pre-beatnickém románu Jeď!

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Román Johna C. Holmese Go! vyšel v Americe v roce 1952. Poprvé se v něm čtenář mohl setkat se tehdy ještě neznámými Kerouackem, Ginsbergem, Cassidym (tedy pokud je za jmény Pasternak, Stofsky a Kennedy rozpoznal). Holmes byl první, kdo v eseji pro The New York Times nazvané This Is the Beat Generation použil dnes už historické označení téhle partičky.

Další články

TV Kosmas

Dokument o fotografovi Josefu Koudelkovi v kinech od 5. ledna

Izraelský režisér a kameraman Gilad Baram měl dělat původně Josefu Koudelkovi asistenta při jeho focení v Izraeli. Nakonec je z toho dokumentární film o tom, jak český emigrant, fotograf, který je členem agentury Magnum Photos, zaznamenával svým aparátem pět let krajinu a lidi na tomto nesnadném území..
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Občan Habsburk

Jsou národní mýty a stereotypy. Vypadají už tak zaprášeně, ale když se to tomu bambulovi nebo jinému hodí, jednoduše je probudí. K jednomu z nich patří, že Československo vzniklo v roce 1918 na zelené louce vlastně negací všeho habsburského. Jak velký je to omyl ukazuje kolektiv 25 historiků v knize, která má ambici vyměnit "sklerotický národovecký výklad dějin" za něco serióznějšího.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Anežka Charvátová, krotitelka tygrů

Každá literatura si může pohvizdovat, když má v nějakém jazyce takové zastání, jako mají různé podoby španělštiny v českých zemích v Anežce Charvátové. Její nadšení pro věc se naplno projevilo na překladu kubánského autora Guilerma Cabrery Infanteho a jeho knihy Tři truchliví tygři. Ta kniha asi dostane všelijaká překladatelská ocenění,ale hlavně: pár týdnů po vydání je první náklad fuč.