Trainspotting 2

/ Tomáš Weiss

Uplynulo dvacet let. Mnohé se změnilo, ale stejně tak zůstalo mnohé při starém. Mark Renton se vrací na jediné místo, které mu kdy bylo domovem. Čekají tu na něj: Spud, Sick Boy a Begbie. Očekávají ho i další staří známí: smutek, ztráta, radost, pomsta, nenávist, přátelství, láska, touha, strach, výčitky, heroin, sebedestrukce a smrtelné nebezpečí, ti všichni stojí ve frontě, aby ho uvítali a společně to všichni naplno rozjeli. Irvine Welsh a Danny Boyle zase po kupě.

Další články

TV Kosmas

S Josefem Rauvolfem o pre-beatnickém románu Jeď!

Román Johna C. Holmese Go! vyšel v Americe v roce 1952. Poprvé se v něm čtenář mohl setkat se tehdy ještě neznámými Kerouackem, Ginsbergem, Cassidym (tedy pokud je za jmény Pasternak, Stofsky a Kennedy rozpoznal). Holmes byl první, kdo v eseji pro The New York Times nazvané This Is the Beat Generation použil dnes už historické označení téhle partičky.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Dokument o fotografovi Josefu Koudelkovi v kinech od 5. ledna

Izraelský režisér a kameraman Gilad Baram měl dělat původně Josefu Koudelkovi asistenta při jeho focení v Izraeli. Nakonec je z toho dokumentární film o tom, jak český emigrant, fotograf, který je členem agentury Magnum Photos, zaznamenával svým aparátem pět let krajinu a lidi na tomto nesnadném území..
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Občan Habsburk

Jsou národní mýty a stereotypy. Vypadají už tak zaprášeně, ale když se to tomu bambulovi nebo jinému hodí, jednoduše je probudí. K jednomu z nich patří, že Československo vzniklo v roce 1918 na zelené louce vlastně negací všeho habsburského. Jak velký je to omyl ukazuje kolektiv 25 historiků v knize, která má ambici vyměnit "sklerotický národovecký výklad dějin" za něco serióznějšího.