Marjane Satrapiová - Persepolis

Persepolis

Nakladatel: Respekt 2009
Rozebráno
213 Kč
pohlídat

Anotace

Komiksový příběh svobodomyslné, tudíž problematické, dívky vyrůstající v Íránu po islámské revoluci v roce 1979 z pera Marjane Satrapiové pomohl zfilmovat animátor a režisér Vincent Paronnaud. Postavičky Marjane, její matky a babičky namluvily největší dámy francouzského filmu Chiara Mastroianniová, Catherine Deneuveová a Danielle Darrieuxová....
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Byť se někomu může zdát spojení komiksu a vzpomínek jako podezřelá kombinace, jde o velmi čtivé dílo které je opravdu autentické. Čtenář není oblbován, kniha je napsána nadhledem, a to se cení. Určitě pomůže leckomu náhlédnout do toho, v jaké situaci Írán byl, a jak se v něm žilo. 100% doporučuji.
ač se to první pohled nezdá - Írán v 70. letech, muslimský svět a s ním spojené praktiky tehdejšího muslimského kléru, válka s Írákem, a přesto českého čtenáře, i toho nekomiksového, osloví. Hlavně ty, co aspoň trochu pamatují minulý režim. Nebojte, žádné nostalgické výšplechy. Určitě to stojí zato!
Autobiografický iránský komiks, který nás seznamuje s islámskou revolucí v roce 1979 a následnou válkou o několik let později. Autorka velmi objektivně a bez příkras popisuje co se svojí rodinou zažívala a prožívala, jak se situace v zemi měnila a lidé v ní taky. Grafická podoba je černobílá a taková jakoby jednodušší, ale dostatečně vystihující...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Jak se žila báječná léta pod psa v Íránu

(...) První a hned nejlepší íránský komiks všech dob stojí na zadní straně knihy Persepolis Marjane Satrapiové, jež se objevila i češtině. Všechna ta tvrzení jsou pravdivá i sedm let po vydání francouzského originálu. Ještě by se chtělo dodat "a k tomu ženský" - jelikož ho nakreslila i napsala táž žena a ženy v jejích grafických memoárech hrají významnou roli.
Přitom Persepolis není jen o ženách a jen pro ženy. Kniha je určena všem, kteří se chtějí dozvědět, jaké to bylo vyrůstat v Íránu v dobách islámské revoluce a v čase íránsko-irácké války.

Vzpomínky by se neměly ztrácet

Grafický román Persepolis íránské autorky Marjane Satrapiové (1969), resp. jeho právě přeložená první část, bere čtenáři od první stránky dech - a to přesto, že černobílá kresba i syžet jsou jednoduché a realistické. Přímost, s níž autorka, dnes žijící a pracující ve Francii, příběh vyslovuje, stejně jako evokativnost její dynamické a konkrétní kresby, tu slouží jedinému: autoterapeutickému svědectví o brutálním nesouladu osobních dějin s dějinami nadosobní státní moci.

Komiks se nebojí politiky

(...) Satrapiová zvolila jednoduchý, černobílý styl kresby, který připomíná spíše dětské seriály s prvky asijské kresby. Nevyužívá komiksovou dynamiku, jednotlivá políčka na sebe většinou nenavazují jinak než časovou sousledností. Důraz klade na vypointované momenty plné hořkého humoru, spíše ve stylu krátkých stripů.

Všední život v teokracii

(...) Satrapiová (...) dění sledujeme očima naivního dítěte, které vše vnímá velmi bystře a zjitřeně, přičemž do svých hovorů či dětských her neomylně vloží právě ty zážitky, které dospělý raději ze vzpomínek vytěsní nebo o nich alespoň příliš nemluví.

Marjane Satrapiová: Persepolis

(...) A právě v tomhle kontrapunktu vystupuje síla komiksu knihy Marjane Satrapiové. Ve skvělém vykreslení dětského pohledu, v němž přetvářka a zlo vystoupí odhalené na kost.

Obrázky z krutých dějin

(...) Persepolis je skvěle namíchaný koktejl osobních niterných vzpomínek a popisu určité historické reality. Prostý jazyk dokonale zachycuje absurditu režimu a zároveň souzní s výtvarným projevem autorky. Je to krásný komiks, už aby vyšel česky druhý díl.

Magazín OKO

TV Kosmas

Femírán čili nahlédnutí do světa moderních íránských autorek

 
 |  tomáš weiss, vojtěch polák

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Persepolis
Autor:
Satrapiová, Marjane
Nakladatel:
Respekt
EAN:
8594159920026
Doporučená prodejní cena:
250 Kč
Popis:
1× DVD, česky
Rok vydání:
2009