Kateřina Bečková - Zmizelá ...

Zmizelá Praha-Nádraží a železniční tratě 1.díl: Zmizelá Praha / Zaniklé, proměněné a ohrožené stavby

Nakladatel: Paseka 2009
Rozebráno
324 Kč
pohlídat

Anotace

Zájem o poznání různých podob prostředí našeho života, jak se v průběhu času měnily nebo zanikaly, je stále živý. A tak se v tradiční edici Zmizelá Praha ocitají témata, která byla doposud jen na okraji pozornosti. Jde především o industriální stavby a prvky města, jejichž překotný zánik během posledního desetiletí vyvolal spontánní společenskou...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Spousta pěkných dobových fotek, trochu nostalgie

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Kateřina Bečková

(...) Kniha je vybavena přehlednými orientačními plánky, bohatě ilustrována snímky z období od začátku 20. století do současnosti a poznámky výstižně popisují stav objektů a jejich osud. Autorka s přiznanou sympatií k železnicím však také poukazuje na nevyhnutelnost některých změn v infrastruktuře. Realizované, nerealizované a aktuální projekty zasazuje do historického kontextu, díky čemuž se dozvídáme například, že plány zrušit Nádraží Praha-Těšnov nebo Masarykovo nádraží sahají až do meziválečného období. Komentáře jsou věcné a prosté přílišné nostalgie či úporného úsilí o zachování původního stavu objektů; vyplývá z nich naděje, že při vyvážení nutných civilizačních proměn a citu pro význam industriálních památek se z města nemusí stát ani skanzen, ani bezohledná hypermoderní poušť.

Knihy přiblíží mizející železnici a pražské pošty

(...) Titulem Kateřiny Bečkové Nádraží a železniční tratě začíná nová tematická řada edice, jejíž další svazky čtenáře zavedou do světa zmizelých průmyslových objektů, tržnic, lázní a dalších míst. První svazek se věnuje oblíbenému tématu železnice. Právě tato oblast v Praze prožívá v současnosti tak dynamickou proměnu, že jen při přípravě knihy bylo nutné některé stavby či prvky přeřadit z kategorie existujících do kategorie zmizelých. Kniha z nakladatelství Paseka je založena především na 171 unikátních černobílých fotografiích různých autorů, které jsou řazeny do celků podle jednotlivých tratí. Nejsou to však jen snímky již zaniklých tratí a nádraží, jako byla třeba vlečka do podolské vápenky, ale i stavby a tratě, jejichž ohrožení nebo zánik lze v blízké době očekávat.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Zmizelá Praha-Nádraží a železniční tratě 1.díl
Autor:
Bečková, Kateřina
Nakladatel:
Paseka
Edice:
Zmizelá Praha
EAN:
9788071859918
ISBN:
978-80-7185-991-8
Doporučená prodejní cena:
360 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 156 stran, česky
Rozměry:
17,3 × 24 cm
Rok vydání:
2009 (1. vydání)