Hvězdy nám nepřály - romantika s rakovinou, kterou čtou i puberťáci, kteří jinak nečtou

/ Tomáš Weiss

Příběhem o mladé Hazel, která má rakovinu štítné žlázy a musí s sebou tahat pořád kyslík, který má zavedený do nosu a mladém Augustovi, který se léčil na rakovinu kostní dřeně, se spisovatel John Green dostal nějak současným teenagerům pod kůži. Láska, vzdorování osudu, blížící se tragédie. Co budou v kině dělat ti, co už u knihy plakali a plakali?

Další články

TV Kosmas

Před 60 lety vyšel Pán prstenů

Nic nového se asi k téhle legendární Tolkienově trilogii napsat nedá. Snad jen připomenout, že znalec eposů Edda a Beowulf, psal text o nutnosti spojit svoje síly proti Zlu, také za druhé světové války. A že nebyl příznivcem filmové podoby svých knih. A že trilogie vlastně je trilogií jen kvůli nakladateli. A že existuje velmi zajímavý film o přátelství a vzájemných debatách mezi Tolkienem a autorem Letopisů Narnie C.S.Lewisem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Lidi vs opice: pořád lákavá konfrontace

Původní příběh Planety opic vypustil do světa francouzský spisovatel Pierre Boulle a v roce 1968 ho do legendárního filmu použil režisér Schaffner. Členové posádky kosmické lodi, která odstratovala před mnoha lety ze Země se vrátí na Zem zpět - lidé se na ní ale mezi tím vybili a vládu převzali lidoopi. Z úspěchu filmu bylo nakonec filmů pět. A téma se stále vrací. Nyní jako film a kniha Úsvit planety opic.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Letní překládání Anežky Charvátové

Letní klid kolem knížek je jen zdánlivý. Knižní redaktoři a hlavně překladatelé mají většinou hodně napilno. To víte - až se zima zeptá....zkrátka: až si budete na Vánoce kupovat knihu, většinou byla "vysezená" v červenci a srpnu. Navštívili jsme s Okem překladatelku a redaktorku Anežku Charvátovou, poslední držitelku Ceny Josefa Jungmanna za nejlepší překlad (Roberto Bolaňo: 2666).