Ortenova cena pro Hanu Lehečkovou a její Svatou hlavu

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Svatá hlava patří k těm šťastným debutům, které se povedly. Mají téma, mají osobitou formu, jsou strukturou odvážné. Až se budou za rok 2019 rozdávat ceny pro debutanty a mladé autory, bude Hana Lehečková někde u toho. Doplněno 15.9. 2020 - takže po právu Ortenova cena pro nejlepší knihu autora do 30 let.

Hana Lehečková (1990) zatím psala jen pro divadlo a pro rozhlas.Většinou příběhy pro děti a mládež. Taková byla i její kniha Co se děje v Podpostelí. S určitou dětskou naivitou je vlastně vyprávěna i Svatá hlava. Mentálně postižený mladík v ní popisuje svoji každodennost v pohraničí jižních Čech. Narozený jako nechtěné dítě, vychováván bez otce životem podrcenou matkou a bigotně katolickou babičkou. Nemá práci, nemá pořádné vztahy s lidmi, nemá žádnou perspektivu. Zamotává se do svých představ a snů, je si nebezpečný sám sobě svoji křehkostí a zranitelností. Má psychické propady a často před sebou vidí Všemohoucího, jehož pravidla je dobré dodržovat, říkala babička. Velmi pravděpodobně vám při četbě naskočí takové figury jako Ivan Trojan ve filmu Václav nebo Kohákův Instalatér z Tuchlovic. Nebo Samko Tále, který v Knize o cintoríně Pavly Kapitáňové přemýšlí optikou své slabomyslnosti o Slovensku v době mečiarismu.

Další články

TV Kosmas

Drogové podsvětí, společenská smetánka a dealer Jacek

Román Oslněni světlem prozaika Jakuba Żulczyka (1983), proslavený také senzačním seriálem z produkce HBO, patří k nejzdařilejším a nejpopulárnějším počinům současné polské žánrové literatury. Příběhem šesti dnů, stylizovaným jako deník, ve kterém se hrdinovi polského „kokainového thrilleru“ převrátí život vzhůru nohama, se prolínají záznamy podivných, děsivých snů, tvořících protějšek každodenních tužeb a obav.
 | Protimluv
TV Kosmas

Meltingpot 2020 - debata o cenách Litera

Jako většina kultury i besedy Meltingpotu se letos odehrávají distančně, po skypu nebo zoomu. V jedné z nich debatuje kulturní redaktor Petr Vizina se spisovatelkou Biancou Bellovou, s nakladatelkou Markétou Hejkalovou a s literárními redaktory Zbyňkem Vlasákem a Pavlem Mandysem o letošních cenách Litera.
 | Meltingpot
TV Kosmas

Czendlik zase zpovídá - vychází Uchem jehly 2

„Říká se o mně, že jsem bulvární kněz, ale snažím se jít tam, kde jsou lidi,“ říká lanškrounský farář mezi historkami ze své praxe. V Česku působí již více jak čtvrt století. V České televizi spolupracuje na pořadu Uchem jehly, kam si zve k rozhovoru hosty. Jeden z mnoha rozhovorů s ním vedla pro TV Noe Kateřinou Rýznarovou. V knihkupectvích se právě objevila kniha Uchem jehly 2.