Cenu Jiřího Ortena 2024 získal podle předpokladů Marek Torčík

/ SČKN

Román Rozložíš paměť letos již získal ocenění Litera v kategorii próza. Autor upoutal porotu jmenovanou Svazem českých knihkupců a nakladatelů silným a literárně přesvědčivým vyprávěním mladého muže, jehož jinakost naráží na předsudky a stereotypy nejen jeho nejbližších, ale i na nepochopení maloměstského světa, v němž vyrůstá.

Román Rozložíš paměť je v kontextu mladé literární produkce knihou, která se vymyká: bez ohledu na  její mediální ohlas a úspěch ve světě literárních cen a anket můžeme směle prohlásit,  že jde o dílo vyzrálé, literárně přesvědčivé, originální i společensky naléhavé. Jeho vypravěč a hlavní hrdina, autofikční Marek Torčík, se v něm probírá vlastní pamětí, zachycuje vzpomínky, které se volně přelévají, přeskakují a vracejí k traumatickým místům. Odkrývají svět, v němž jinakost není pochopena, ale odsouzena, v němž je nutné se přetvařovat, skrývat city, popírat sama sebe. Ale ani úporná snaha nevybočit a nebýt viděn tu nestačí: z dětství a dospívání se tak z paměti vynořuje jako svět plný šikany, ran, výsměchu a bolesti, jen místy prozářený prvním milostným okouzlením. Je to čas, který se musí přežít a přetrpět, čas, v kterém hrdinovi nikdo nemůže pomoct, protože i vlastní rodina je lapená v sítích předsudků a strachu vykročit z nevlídných, ale známých jistot. Ve světě postav, jimž hrozí odsouzení, exekuce a chudoba, je tak jistotou i sdílený rasismus a homofobie. Stejně silné jako popisy trápení a osamění jsou však i pasáže, v nichž vypravěč popisuje svého dědu a zejména maminku, jež se zoufale snaží udržet rodinu, uživit sama dítě a postarat se o otce alkoholika. Postavy se tu postupně nasvěcují z různých úhlů tak, abychom je mohli pochopit, porozumět jim a uvěřit vypravěči, že po všem prožitém je schopen se s nimi smířit a odpustit jim.

Rozložíš paměť je román, kterých nevychází mnoho; román, který dokáže spojit osobní a niterné se společensky přesahujícím, román, který je křehce citlivý i naléhavě kritický, řemeslně zvládnutý i literárně osobitý. 

Mgr. Alena Šidáková Fialová, Ph.D.

Další články

TV Kosmas

Smí se Kafkovi i nedůvěřovat?

Nedůvěřovat Kafkovi – tak se jmenuje kniha, jíž francouzský filosof Geoffroy de Lagasnerie oslavuje Kafkovo jubileum. Mimo jiné je prý nesmysl, když čteme Kafku tak, jako by znázorňoval drama moderní člověka, bezmoc člověka tváří v tvář systému.
 | Tereza Matějčková - podcast
TV Kosmas

Výpravy Jiřího Peňáse: Kongo Jiřího Černického

V roce 1994 se tehdy osmadvacetiletý Jiří Černický rozhodl proniknout do nitra Afriky. Skoro nic o ní nevěděl, neměl skoro žádný plán a prostředky, měl je touhu po poznání a zážitcích. Šel většinou pěšky, bez podrobnější mapy, na vlastní pěst. Skoro každý, kdo ho potkal, nad ním kroutil hlavou, pokud ho nechtěl okrást. Přesto šel dál, neboť vášnivá snaha dotknout se srdce temnoty byla silnější.
 | Echo Media
TV Kosmas

Marek Wollner u Čestmíra

Významný český novinář a tvář pořadu Reportéři ČT Marek Wollner zažil po několika desetiletích uznání tvrdý pád na dno. Poté, co policie zjistila, že nespáchal trestný čin ani přestupek, přichází s autobiografickým románem Reportér na odstřel, který se nevyhýbá ničemu.