Antonín J. Liehm - Minulost v přítomnosti

Minulost v přítomnosti

Nakladatel: Host 2002
Rozebráno
62 Kč
pohlídat

Anotace

Vzpomínkové eseje pojednávající nejen o životních peripetiích jedné z nejvýznamnějších osobností české kultury, ale rovněž o vývoji moderního umění.

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Dva osudy osmašedesátníků

(...) Vzpomínky Antonína J. Liehma mají spíš polemický ráz, jako by autor cítil potřebu vložit celý svůj osud na váhu ve velkém sporu, který vede s českým polistopadovým vývojem. (...) Heroický tón gaminského rebela, k němuž se od zahořklých glos vrací, sluší knize víc. Liehm má rozhodně o čem vyprávět, je duchaplný, břitký, dobře informovaný a zažil toho spoustu. Kdyby o své uznání méně bojoval, nalezl by možná lidštější měřítko pro svůj nesporně významný osud.

Antonín J. Liehm vzpomíná

(...) Zatímco první polovina 50. let je v pamětech odbyta několika větami, o následujícím období, které autor nazývá "dlouhým pochodem k Československému jaru", se dozvíme mnohé zajímavé detaily. Cenné jsou také postřehy z autorova pobytu v zahraničí, ať již se týkají amerického univerzitního života, evropského kulturního provozu, či exilových aktivistů (např. portrét Jiřího Pelikána). Antonín Jaroslav Liehm patří mezi nemnoho českých intelektuálů evropského formátu. Pro českou kulturu vykonal mnoho záslužné práce, která - v tom mu můžeme dát za pravdu - nebyla dosud náležitě oceněna. Už z těchto důvodů stojí jeho paměti za pozornost, přestože se soudy, které vznáší nad naší současností, bude souhlasit málokdo.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Minulost v přítomnosti
Autor:
Liehm, Antonín J.
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072940738
ISBN:
80-7294-073-2
Doporučená prodejní cena:
69 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 200 stran, česky
Rozměry:
12,5 × 19,5 cm
Rok vydání:
2002