Vladimír Sorokin - Fronta

Fronta

Nakladatel: Malá Skála 2003
Rozebráno
207 Kč
pohlídat

Anotace

Nejpřekládanější román ruského konceptualisty a příslušníka soc-artu. Je veden pouze v přímých řečech bez udání osob a odehrává se v neurčité frontě kdesi v Sovětském svazu, přičemž není zcela jasné na co.
Z úvodu Dr. Tomáše Glance: Ve Frontě je Sorokin čtenářům, pro které jsou jeho pozdější díla nestravitelná, přístupný, což není nedostatek,...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Po kolika prodávaj?

(...) Třebaže se zdá, že jde jen o pouhý přepis náhodně vybraných hlasů, skrývá se za Sorokinovým textem promyšlená struktura, charakterizující frontu jakožto běžný příznak ekonomiky komunistických zemí lépe a výstižněji než dlouhé, zamyšlené analýzy. (...) Klasik ruského konceptualismu již v debutu potvrzuje dva základní rysy své prózy: zvláštní pojetí fenoménu psaní a bezohlednost vůči čtenáři. Přesto jeho románový text brilantně demonstruje na jednom ze základních fenoménů sovětské společnosti absurditu života v komunistické společnosti.

Fronta na nekonečno

(...) Knihu Vladimíra Sorokina Fronta z roku 1985 lze jen těžko označit za román. Nenajdeme v ní nic jiného než záznam nekonečného hovoru, který mezi sebou vedou lidé čekající ve frontě. Přesto jde o jedno z nejvýstižnějších spodobnění živoření v sovětské civilizaci. Jednotlivé repliky Sorokinových postav připomínají scénář k nějaké absurdní divadelní hře. A skutečně se nacházíme v Absurdistánu, v Moskvě někdy na počátku osmdesátých let. Čekání na socialistického Godota je ve své bezvýchodnosti ironické i kruté současně. Fronta postupuje jen pomalu. Lidé v ní splývají do jednoho kolektivního organismu, který má svůj jazyk a vytváří si vlastní pravidla chování. (...) Nejradikálnější pasáží Sorokinovy knihy je celých čtyřicet stran, kde hlas osoby pověřené frontovou samosprávou vyvolává jednotlivá jména lidí z pořadníku a dostává se mu stručných odpovědí "tady" nebo "zde".

Magazín OKO

Tři otázky pro....Libora Dvořáka
Rozhovory

Tři otázky pro....Libora Dvořáka

U nás je z tvorby ruského spisovatele Vladimira Sorokina nejznámější vize budoucího Ruska pod názvem Den opričnika. Telurie je také o ruské budoucnosti. V čem je podle vás mezi oběma knihami ...

 |  Tomáš Weiss

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Fronta
Autor:
Sorokin, Vladimír
Nakladatel:
Malá Skála
EAN:
9788090277779
ISBN:
80-902777-7-2
Doporučená prodejní cena:
230 Kč
Překlad:
Šedivý, Jakub
Popis:
1× kniha, brožovaná, 304 stran, česky
Rozměry:
14,5 × 19 cm
Rok vydání:
2003