Vladimír Just - Slovník floskulí

Slovník floskulí: Malá encyklopedie polistopadového newspeaku: klišé, slogany, hantýrky, tiky, partiové metafory, slovní smogy.

Nakladatel: Academia 2003
Rozebráno
140 Kč
pohlídat

Anotace

Vladimír Just se častým obcováním s televizí, rozhlasem, novinami a časopisy nadýchal takového množství slovního smogu, že před pěti lety začal psát Slovník floskulí. „V jakém časovém horizontu?“, zeptá se redaktorka úředníka a myslí tím: do kdy. Nemusíte nic říkat, nemusíte si nic myslet - floskule mluví a myslí za vás. Proto je tak milují...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(2x)

Vaše hodnocení
Asi jediný slovník, u kterého se zasmějete a budete se k němu vracet. Nevím, kolik 'obyčejných' lidí čte před spaním slovník nebo z něj předčítá ostatním v domácnosti - toto všechno s ním totiž lze činit. Navíc je to dobrá příručka pro novináře, úředníky, kteří přijdou do styku s někým jiným, než s úředníkem, a hlavně by si ho měli přečíst politici
Velmi zajímavá a poučná kniha. Člověk objeví, jak sám dokáže 'ničit' vlastní jazyk a řeč. Dozví se co původně to či ono slovo znamenalo. Můžu vřele doporučit.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Válka proti floskulím

(...) Vladimír Just ve svém Slovníku floskulí neodolal pokušení přímočarých a obecných morálních soudů. (...) Tam, kde se autor drží dokladového materiálu, mají jeho komentáře leckdy lehkost a vtip Čapkových sloupků. Někde však je na doklady skoupý, a třeba jen jediný citát mu poslouží jako odrazový můstek či záminka k politické kritice. (...) Ve Slovníku citelně chybí úvodní studie nebo aspoň předmluva, kde by autor přesněji vymezil oblast svého zájmu, ujasnil si povahu zkoumaných jevů a utřídil shromážděný materiál.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Slovník floskulí
Autor:
Just, Vladimír
Nakladatel:
Academia
EAN:
9788020011534
ISBN:
80-200-1153-6
Doporučená prodejní cena:
155 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 223 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2003