Martin Šmaus - Děvčátko, ...

Děvčátko, rozdělej ohníček: Na cikňi na bari, čarav tro voďori

Nakladatel: Odeon 2005
Magnesia Litera 2006

Rozebráno
170 Kč
pohlídat

Anotace

Příběh o životní pouti Roma Andreje Dunky začíná v osadě na Poljaně, těsně vedle sovětské hranice, ale brzy se přesouvá na pražský Žižkov. Rodina posílá malého Andreje krást. Chlapec projde různými "asimilačními institucemi", křižuje republiku vlakem, setkává se s lidmi... Jde o krásný, krutý, jedinečný i typický příběh - příběh o poválečné anabázi...
Zobrazit celý text

TITULY V SÉRII: Magnesia Litera 2006 - objev roku

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(7x)

Vaše hodnocení
Skvělý román, brilantně, citlivě napsaný. Přečetla jsem jedním dechem. Všem doporučuji.

Kniha mě od první strany vtáhla natolik do děje, až jsem měla pocit, že celý příběh prožívám s hlavním hrdinou. Vynikající znalost romské historie, dokonale se prolínající rovina historie Romů s životním tragickým a tak pravdivým příběhem hl. hrdiny. Souhlasím se zařazením mezi povinnou četbu nebo alespoň doporučuji všem, kteří se Romech chtějí...

Více
Vydařená prvotina, hned jsem dostal chuť ještě letos na Slovensko-Ukrajinsko-Polské pomezí vyrazit.
Krásná kniha, nádherná čeština...
Už dlouho mě knížka tolik nezasáhla. Připadá mi snad jako zázrak.
no je to nářez, jedinečná knížka
Skoro bych řekla, že to z mnoha důvodů aspiruje na zařazení do povinné četby (pokud něco takového ještě na školách je). Možná bychom to ale spoustě lidí znechutili..
Zobrazit další (4)

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Balada o černé kůži

(...) Děvčátko, rozdělej ohníček připomíná baladu až olbrachtovskou: nedávno podobným vyprávěcím stylem zazářila Květa Legátová. Tedy lapidární, naivní, vlastní krásou okouzlený jazyk plný slov jako bolavý, duše, černá kukadla, ale taky piča pojebaná a kurvy zlý: prostinké a dětinské se mísí s vulgaritami a romštinou. (...) Říká se, že jednu knihu dokáže napsat skoro každý: Šmaus tu svou nepochybně právě vydal, ovšem vcítění se do jiných postav a jiných příběhů je příslibem.

Sugestivní cikánská balada

(...) Je zkrátka velmi příjemné, že při čtení příběhu se mimo jiné dostavuje pocit, že romskou mentalitu poznáváme, aniž by nám někdo nutil únavné černobílé vidění. Velmi mile překvapí rovněž Šmausův styl. Na debut, přestože poněkud opožděný, naprosto suverénní - i díky němu jsme ihned vtaženi vírem příběhu. (...) Šmausův román je výborný nejen způsobem podání, ale také tím, že přináší velmi bohatý příběh, který se - velmi přirozeně - rozprostírá po celé šíři bývalého Československa a jeho časové rozmezí sahá na jedné straně k letům druhé světové války, na straně druhé právě k rozdělení Československa.
HODNOCENÍ LN: * * * *

Unikátní romský román vyhrál letošní cenu Knižního klubu

(...) Šmaus zasáhne opravdovostí a bezprostředností líčení romského života. Kniha je přesvědčivým vhledem do odlišné kultury a mentality bez snahy nějak ji hodnotit pomocí měřítek většinové společnosti. (...) Styl napodobuje jazyk lidových pohádek a naivní, popisné, nezatížené vidění světa natolik, až se zdá, že autor sám je Rom. (...) Letos se porotcům podařilo objevit skutečně unikátního tvůrce.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Děvčátko, rozdělej ohníček
Autor:
Šmaus, Martin
Nakladatel:
Odeon
EAN:
9788024214832
ISBN:
80-242-1483-0
Doporučená prodejní cena:
189 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 256 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2005 (1. vydání)