Lubomír Martínek - Olej do ohně

Olej do ohně

Nakladatel: Paseka 2007
Magnesia Litera 2008

Rozebráno
224 Kč
pohlídat

Anotace

Soubor osmi povídek a jedné delší novely od známého českého spisovatele, který prožil léta v Paříži a procestoval podstatnou část světa. Všechny prózy mají dva společné jmenovatele: odehrávají se v jakémsi blíže neurčeném přístavu a jejich protagonisté se dostávají do situací, kdy musí řešit problémy až na ostří nože – odtud i název knihy. Autor se...
Zobrazit celý text

TITULY V SÉRII: Litera 2008 za prózu

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Jedna z nejlepších knih povídek od současných autorů. Asi se bude líbit např. čtenářům Ivana Klímy.Ale i jiní čtenáři si to zřejmě s chutí přečtou. Z knihy je znát,jak autor považuje za důležitou svobodu jedince v jakékoli situaci. Nakonec autor se k otázce svobodného rozhodování přímo vyjadřuje v knize Mimochodem.Myslím,že v případě knihy Olej do ohně byla cena M.Litera udělena správně.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Povídky z přístavu

(...) Píše-li Martínek o plavbě a cestách, je za tím cítit osobní zkušenost. Co tu ale schází, je tajemství. Tajemství nečekaného záhybu lidské psýchy, jenž by mohl zůstat i nevysvětlen. Tajemství chvíle, situace, údělu, nenápadného detailu. Nic to však nemění na tom, že Martínek je autor originální, důkladný, poctivě přesvědčený o svých pravdách i nejistotách. Vybízí k polemice, ale hlavně k respektu a nakonec k sympatiím.

Spisovatel přilévající olej do ohně

(...) Soubor Olej do ohně náleží ke čtivějším, v kontextu autorovy tvorby přímo čtivým titulům. (...) Co se výrazu týče, jsou povídky v Oleji do ohně naprosto "samostatné", jde o příběhy podané bezmála tradičně, přesněji řečeno v tradici moderního hutného introspektivního vyprávění. (...) . Za mimořádnou považuji úvodní povídku Nemilostný příběh, jednu z nejdrásavějších próz, jež v české literatuře za poslední roky vznikly.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Olej do ohně
Autor:
Martínek, Lubomír
Nakladatel:
Paseka
EAN:
9788071857457
ISBN:
978-80-7185-745-7
Doporučená prodejní cena:
249 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 246 stran, česky
Rok vydání:
2007