Bernard Noël - Hrad oběti

Hrad oběti

Nakladatel: Host 2007
Není skladem
206 Kč
pohlídat

Anotace

Když roku 1969 vydal Bernard Noël pod pseudonymem Urbain z Orlhaku novelu Hrad oběti, vyvolal senzaci a kniha se hned zařadila mezi největší díla francouzské erotické literatury. Autor vypráví o dlouhé sexuální iniciační cestě odehrávající se na tajemném, odlehlém ostrově, kde hrdina je vyvolen coby milenec Luny a podniká dantovskou výpravu...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(1x)

Vaše hodnocení
Po knize jsem sáhla hned, protože má na obálce napsáno 'Ještě horší než Příběh O.', a to mě nakoplo k okamžitému nákupu.Při čtení jsem se obšem VELMI zklamala. Rozsáhlé,pro mě až nudné popisy nemají s poetickou erotikou mnoho společného, sám příběh mě velmi nudil ... takže jedním slovem NEDOPORUČUJI. Srovnání s Příběhem O. je nesmysl.

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Skandální knihy: Za Hrad oběti byl autor pohnán před soud

(...) Navzdory bohaté tradici francouzské erotické literatury od markýze de Sade (Justina a Julietta) po Georgese Bataille (Příběh oka) vyvolala Noëlova kniha poprask: spisovatel byl pohnán za urážku mravopočestnosti před soud a jeho kauza otevřela dlouhou řadu polemik a sporů. Nástrahy zoofilie, sadomasochismu, fetišismu a všemožných dalších takzvaných m sexuálních úchylek, kterým musí hrdina Hradu oběti čelit během obřadu svého zasvěcení, působí nadmíru sugestivně - a čtenáře se dotýkají opravdu mocně. To však před soudní stolicí svědčí pro Bernarda Noëla, nikoli proti němu. Vždyť tím, že se představil jako básník osvobozené fantazie a vnímal práci na Hradu oběti jako "radost doprovázenou intenzivním pocitem svobody", naplnil základní smysl uměleckého díla: mluvit za sebe - a po svém. (...) Jejich svorníkem by mohla být spisovatelova zásada "být nepřijatelným", která jej "vede k odmítnutí útlaku morálky a vlastní podřízenosti".

Autor, jenž odmítá útlak morálky

(...) V próze, napsané za pouhé tři týdny a vydané pod pseudonymem Urbain z Orlhaku, popisuje magickou cestu sexuální iniciace, a to řečí, která zpochybňuje a rozpouští nejen líčené drama a jeho fantastické aktéry, ale také sebe samu. Hrdina přijíždí na zapomenutý ostrov, kde podstupuje tajemnou rituální očistu, při níž symbolicky umírá jeho staré tělo - a ožívá tělo nové, osvobozené nejen od konvencí kultury, ale racionalismu civilizace vůbec. Přestože spisovatel později tvrdil, že mu vydáním knihy "nešlo o to vyvolat skandál nebo dopustit se násilí, ale nechat se unést vzpourou, jež podnítí fantazii a překoná vnitřní cenzuru a nesmělost", podařil se mu pravý opak. Ve Francii konce 60. let roznícené doznívajícími společenskými bouřemi se jeho kniha záhy stala nežádoucí a zakazovanou: Noël byl pohnán před soud, kde se zodpovídal - jako jeden z posledních francouzských spisovatelů - z urážky tzv. dobrých mravů.

Bernard Noël Hrad oběti

(...) Pro někoho tak bude Hrad oběti znamenat erotickou lahůdku, pro jiné bude historickým dokumentem z nedávné doby, kdy napsání erotické prózy autor ještě považoval za akt určité odvahy a cesty k pravdivému nahlédnutí našich životů. Divná pseudorevoluční doba, vždyť předtím vzniklo již tolik románů, které obsahují velmi otevřené pasáže, aniž by se muselo říkat, že je to jen "erotická" literatura.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Hrad oběti
Autor:
Noël, Bernard
Nakladatel:
Host
EAN:
9788072942442
ISBN:
978-80-7294-244-2
Doporučená prodejní cena:
229 Kč
Originál:
Le chateau de Cene
Překlad:
Sečkař, Marek
Popis:
1× kniha, vázaná, 176 stran, česky
Rozměry:
12 × 19 cm
Rok vydání:
2007 (1. vydání)