Věroslav Bergr - Věroslav Bergr

Věroslav Bergr

Nakladatel: OFTIS 2008
Rozebráno
441 Kč
pohlídat

Anotace

Monografie umělce, který si více než padesát let zachovává vlastní názor, osobitou estetiku. Je laureátem ceny Franze Kafky za grafické a sochařské dílo a ceny Euro Pragensis Ars za celoživotní tvorbu, zejména za mahlerovské téma.Důležitá část Bergrovy tvorby byla inspirována také literaturou. V jeho ateliéru natočil Viliam Poltikovič film s...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Monografie malíře Bergra je sama obrazem

(...) Zatím nejrozsáhlejší monografii o jeho umělecké kariéře i životě vydalo nakladatelství Oftis v Ústí nad Orlicí. Krásnou, graficky zdařilou publikaci nazvanou Věroslav Bergr - malíř, sochař, grafik doprovodila studie kunsthistoričky Hany Larvové a úvod Zdenka Primuse. (...) Monografie totiž čtenáři nenutí žádné velké filozofické soudy ani vyšroubovaná tvrzení či vyumělkované hodnocení malířovy tvorby. Oba texty pouze slovně dokumentují etapy Bergrovy kariéry a snaží se ji zařadit do kontextu českého výtvarného umění. Podstatně větší výpovědní hodnotu mají v publikaci obrazové přílohy, které jsou "hmatatelným" důkazem Bergrových uměleckých postupů a myšlenkových pochodů. Věroslav Bergr je totiž právem považován za solitéra českého umění, jehož tvorba i vidění světa jsou na české výtvarné scéně unikátní.

Věroslav Bergr, umělec vzácné důslednosti a charakteru

(...) Nyní se osmdesátiletý umělec znovu vrací k malbě a v ní zdaleka ještě neřekl své poslední slovo. Toto vše dokládá zmíněná monografie s výstižnou studií kunsthistoričky Hany Larvové a více než stovkou reprodukcí dokumentujících umělcovu všestrannost a vývoj jeho tvorby. Kniha, která vyšla v nevelkém nákladu a je k dostání především ve velkých pražských galeriích, je i vzhledem k svému polygrafickému zpracování sama o sobě artefaktem. I proto by se měla dostat do zorného pole některé z kategorií soutěže o Nejkrásnější knihu.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Věroslav Bergr
Autor:
Bergr, Věroslav
Nakladatel:
OFTIS
EAN:
9788074050138
ISBN:
978-80-7405-013-8
Doporučená prodejní cena:
490 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 160 stran, česky
Rozměry:
21 × 21 cm
Rok vydání:
2008 (1. vydání)