Ivan Martin Jirous - Magorova summa

Magorova summa

Nakladatel: Torst 2007
Rozebráno
539 Kč
pohlídat

Anotace

Druhé, výrazně rozšířené vydání souboru básnického díla básníka, esejisty a významného kulturního organizátora Ivana M. Jirouse, nositele Ceny Jaroslava Seiferta, patří k základním dílům české literatury uplynulých čtyřiceti let. Svazek edičně připravil Martin Machovec, který jej opatřil zevrubnou ediční poznámkou, komentáři, soupisem inciptů básní...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Svatý Magor, básník z pouště

(...) Nepodlehněme omylu povrchního pohledu -- básnické dílo, které je shrnuto v Magorově summě, vůbec není ani naivní, ani insitní, ani neumělé. To, co vyhlíží jako prosté říkačky, jakých může "prý" kdekterý literátský poučenec naplácat po libosti, co u řady jiných básníků undergroundu vskutku prostoduchými, vtipnými říkačkami je, vyrůstá u Magora z velké poučenosti.

Ivan Magor Jirous v básních oslovuje přátele i nebesa

(...) Značná část Magorových básní (dá se říci, že většina) je zdánlivě chaotickou změtí různých historek či legend, odkazů, postřehů, glos, které jako by se nikým a ničím neřízeny bez ladu a skladu rodily v hlavě nějakého opilce. Ve skutečnosti jde stejně jako v Jirousových článcích o promyšlený a hlavně žitý programový postoj , s jehož pomocí autor poměřuje zaznamenáníhodné jevy (i zjevy) týkající se kultury, přičemž pod slovem kultura je nutno chápat všechno, co nebylo součástí vládního establishmentu. (...)

Magorova summa má nad sebou nebe a uvnitř hřích

(...) Jakkoli je Jirousova poezie důvěryhodná ve všech polohách, ať jde o povzdechy z kocoviny, či přátelské přípisy nebo mystické záchvěvy, i po přečtení Magorovy summy zůstávají centrální sbírkou Magorovy labutí písně. (...) Právě v této sbírce se totiž jednotlivé vrstvy (vagantský humor, milostný tón, pokání i vzdor) vzájemně prolínají a vytvářejí osobně naléhavý hlas, jenž oslovuje uvnitřbez ohledu na situaci, ve které poprvé promluvil. Jirous zde píše či mluví z konkrétního času a místa na zemi, a přitom vědomě přijímá postupy a motivy zažité tradice mariánské, mystické či katolické poezie.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Magorova summa
Autor:
Jirous, Ivan Martin
Nakladatel:
Torst
EAN:
9788072153046
ISBN:
978-80-7215-304-6
Doporučená prodejní cena:
599 Kč
Popis:
1× kniha, vázaná, 1184 stran, česky
Rozměry:
12 × 20 cm
Rok vydání:
2007 (2. vydání)