Špejle jsou vrženy

/ nakl. Cosmopolis

Držíte v ruce žánrově neukotvený pamflet omaštěný českým folklorem, tedy přesvědčením, že nebýt všech těch pitomců okolo, život by byl nadmíru výtečný. Jenže, co když v týmu jitrnic hostujete i vy?  Bývalá novinářka Stáňa má poslední dobou pocit, že tyhle bizáry snad přitahuje a lepí se na ni jedno jelito za druhým. Když po patnácti letech odcházela z televize do kulturní neziskovky, myslela si, že minimálně tam bude větší klid. Nebyl.
Držíte v ruce žánrově neukotvený pamflet omaštěný českým folklorem, tedy přesvědčením, že nebýt všech těch pitomců okolo, život by byl nadmíru výtečný. Jenže, co když v týmu jitrnic hostujete i vy? Bývalá novinářka Stáňa má poslední dobou pocit, že tyhle bizáry snad přitahuje a lepí se na ni jedno jelito za druhým. Když po patnácti letech odcházela z televize do kulturní neziskovky, myslela si, že minimálně tam bude větší klid. Nebyl.

Nový román autorky úspěšné knihy Třešně v rumu, která byla oceněna druhým místem v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022.

Ukázka:

Zatímco Lukáš parkoval před nedalekým obchoďákem, Karolína doma měnila v rychlém sledu už třetí plínu, a přemýšlela, co se jim, ještě kromě dítěte teda, tak podělalo. Že jsou teď každý hlavou trochu někde jinde. Nebo to vnímala jen ona? Nebo je to fakt normální, a moc se v tom šťourá?

Ne, že by Lukáš byl jeden z těch, co se po příchodu z práce rozvalili s pivákem na gauč, a odmítali se na čemkoliv podílet.

Dokonce musela říct, že ve srovnání s jinými doma často něco dělal. I když, s kým ho má vlastně srovnávat? Jediným mužem, kterého mohla v domácnosti pozorovat nějaký delší časový úsek, býval její vlastní táta.

A ten byl přítomný tak maximálně, když se dával oběd na

stůl. Určitě pak otec nebyl tím, kdo by sklízel špinavé nádobí do myčky.

Zaprvé teda žádnou neměli, a zadruhé ho máma ke dřezu ani nepustila, protože by beztak umyl hrnce jenom zevnitř, a ještě by to po něm musela předělávat.

Táta dělal věci okolo baráku, sekal zahradu, spravoval auto, nebo byl zalezlý v dílně, aby měl klid od mámy. A o tom, co je potřeba udělat doma, aby všichni členové domácnosti měli vždycky co jíst z čistých talířů a nesmrděli u toho, o tom neměl ani páru.

Takže se za jednu generaci vlastně tolik nezměnilo. Ve výsledku. Jenom jsme se někteří z těch domů přesunuli do bytů, takže odpadlo to chlapské šontání okolo baráku. Každopádně většina chlapů se stále nechytá, a má pocit, že celá denní péče o domácnost spočívá v tom, že se vysaje, a naloží
se myčka a pračka.

A současně by bez zaváhání zvedli ruku pro rovnoprávnost.

Jediný rozdíl viděla Karolína v tom, že naše matky pomoc mužů v domácnosti ani neočekávaly.

Kdežto my ji dnes čekáme.

A pak jen čumíme.

Vrátila se v úvahách k Lukášovi a na chvíli jí přišlo, že ten vnitřní nával vzteku a otazníků, který denně prožívá, když ZASE dělá něco postopáté jen ona, a on si toho ani nevšimne…, že to vlastně není spravedlivé. K němu. Že by se tak mohla cítit, kdyby žila s nějakým úplným vymaštěncem, který po sobě trousí po bytě špinavé spoďáry, a vyžaduje teplý oběd přesně ve 12:00.

A to Lukáš není.

Takže nešlo o absenci pomoci. Ale to, že byl zřejmě hluboce přesvědčený o tom, že si domácí práce dělí férovým dílem. Považoval je za rovnocenné partnery. Vůbec mu nedocházel ten objem úvah, myšlenek a činností, které denně musela absolvovat, aby jejich byt a dítě vypadaly ALESPOŇ TAK, jako teď.

A jelikož si Lukáš nebyl vědom jakékoliv propasti mezi potřebnými úkony a tím málem, na čem se reálně doma podílel, nebyla na obzoru ani žádná změna.

Mohla mu to samozřejmě říct. Jenže jak? Už to připomínalo takovou tu situaci z komediálních skečů, když člověk v kanceláři vleze pod stůl, aby tam připojil nějaký zatoulaný kabel, a když už je celý tam, přijde někdo další, přisune si židli a k tomu stolu si sedne jakoby nic.

Buď se vězeň pod stolem ozve okamžitě, anebo už tam musí potichu sedět až do konce pracovní doby, případně života, protože s každou další minutou je ta situace trapnější.

Ozvat se za hodinu?

Proč jste, proboha, nic neřekl hned?

A Karolína už byla pod tímhle imaginárním stolem tak dlouho, že kdyby teďka začala vytahovat všechno, co jí nevyhovuje, tak by vypadala jako někdo, kdo poslední dva roky lhal při každém spokojeném úsměvu. Uměla mu říct důležitý věci. Bavit se o plánech do budoucna, o svých snech.

Ale dělat téma třeba z toho, že se jaksi stala generálním manažerem stravování tří osob, aniž by o tuhle funkci nějak stála?

A tak to vždycky spolkla. Aby byl klid.

Jenže to vypadalo, že kvůli téhle komunikační taktice nebude mít naopak ona klid nikdy.

Koketovala s myšlenkou, že jeden den sepíše všechny své činnosti na papír. Od rána, co vstane, až do večera, co zavře oči.

Ne, aby ze sebe dělala udřenou mučednici. Ale aby konečně někdo názorně viděl, kolik toho je.

Není možný přece čekat, že vám někdo sejme půlku vašeho závaží z ramen, když ani neví, jestli nesete na zádech myš, nebo slona. A mateřská je doslova festivalem neviditelné práce.

Kdysi si myslela, že až bude máma, nejvíc času jí zabere… no, to dítě.

Přitom se ukázalo, že hlavní naplní ženy s rodinou je spíš uklízet kuchyň. Několikrát denně, bez ohledu na to, co se vaří a jestli vůbec něco.

Od rána do večera.

Až do konce života.

 

Další články

V Osmanské bance arménského spisovatele Alexandra Topčjana (1939) je zoufalý odpor Arménů proti vyhlazovací politice Turecka. Dramatický příběh přepadení banky v Konstantinopoli je napsaný na základě skutečné události z roku 1896.  V ději se proplétají osudy socialisticky a anarchisticky naladěných vzbouřenců, švýcarského dobrodruha a bankovního lupiče...
Ukázky

Zoufalci se stávají pány cizích osudů

V Osmanské bance arménského spisovatele Alexandra Topčjana (1939) je zoufalý odpor Arménů proti vyhlazovací politice Turecka. Dramatický příběh přepadení banky v Konstantinopoli je napsaný na základě skutečné události z roku 1896. V ději se proplétají osudy socialisticky a anarchisticky naladěných vzbouřenců, švýcarského dobrodruha a bankovního lupiče...
 | nakl. Argo
"Napsat třetí díl bylo nejtěžší. Uplynulý rok jsem strávila v padesátých letech: psací stůl jsem měla obložený historickými dokumenty z let 1945 až 1961, na liště v počítači dobový tisk, v notesech vzpomínky pamětníků...  a občas z toho na mě padala taková tíseň, že jsem načas musela přestat psát (i proto to tak dlouho trvalo)." Karin Lednická
Ukázky

Třetí pokračování Šikmého kostela vyjde 18. dubna

"Napsat třetí díl bylo nejtěžší. Uplynulý rok jsem strávila v padesátých letech: psací stůl jsem měla obložený historickými dokumenty z let 1945 až 1961, na liště v počítači dobový tisk, v notesech vzpomínky pamětníků... a občas z toho na mě padala taková tíseň, že jsem načas musela přestat psát (i proto to tak dlouho trvalo)." Karin Lednická
 | nakl. Bílá vrána
Taky už se vám stalo, že jste večer vyzunkli něco alkoholického - a začali nakupovat v e-shopech celého světa? No dobře, ale koupit si po dvou lahvích vína pojízdnou čajovnu? Ale takhle to prostě v téhle knize všechno začíná. Tedy - zástupkyně šéfkuchaře michelinské restaurace na dobrodružných cestách a k tomu šálky čaje.
Ukázky

Z michelinské restaurace do čajového obytňáku

Taky už se vám stalo, že jste večer vyzunkli něco alkoholického - a začali nakupovat v e-shopech celého světa? No dobře, ale koupit si po dvou lahvích vína pojízdnou čajovnu? Ale takhle to prostě v téhle knize všechno začíná. Tedy - zástupkyně šéfkuchaře michelinské restaurace na dobrodružných cestách a k tomu šálky čaje.