Na život a na smrt - film podle knihy Operace Red Wing

/ Tomáš Weiss

Americká čtveřice ze speciálních Navy SEAL vysazená v afghánských horách s úkolem. Jenže přes všechny výcviky a vybavení - v horách paštúnských kmenů se můžou věci prostě, slušně řečeno, podělat. Natočeno podle knihy přímého účastníka operace Marcuse Luttrella. Pro nás, co sledujeme válku takříkajíc kavárensky, dost ostrá podívaná.

Další články

TV Kosmas

Fulghum 77

Přidá-li se v Česko-Slovensku za nějaké slovo číslovka 77, hned to vypadá jako politikum. Ale tohle není ten případ - bývalý pastor Unitářské církve a spisovatel Robert Fulghum má 4.6. narozeniny. Na autorových stránkách robertfulghum.com pravidelně přibývají jeho krátké povídky-deníkové záznamy. Sympatický autor to se sympatiemi k Argu a k, bohužel již zesnulé, Evě Slámové dotáhnul tak daleko, že některé knihy vydal dřív česky než anglicky.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Kmeny 0 - školní listování

Napadlo nás nechat v knize o subkulturách před rokem 1989 listovat žáky ze základky. Nakonec jsme k nim přidali i jejich učitele a rodiče. Kmeny 0 jsou kromě jiného i knihou, nad kterou se dá mezigeneračně debatit. Muzeum, které je zároveň místy zcela osobním fotoalbem.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Retro-dráždidlo

Podle všech předpokladů měla být v době internetu erotická literatura dávno pod kytkama. Ale "šedivé odstíny" ji opět z přítmí antikvariátů a filmů pro pamětníky, vrhají na novinkové knižní pulty. Předloha pro sérii filmů Emanuelle vyšla už v roce 1959 a napsala ji Emmanuelle Arsanová, vlastním jménem Marayat Bibidh. (původem z thajského Bangkoku). Ti, kdo v mládí četli, vzpomínají se vzrušením býčků a jalovic. Aspoň kousek některého z filmů jsme asi porevolučně viděli všichni.