Nominace na Literu za prózu 2019: Pavla Horáková - Teorie podivnosti

/ Litera

Vypravěčka a mluvčí autorčiných postřehů Ada Sabová působí jako vědkyně v Ústavu mezioborových studií člověka. Pracuje na vědecké práci, v níž zkoumá teorii "vzájemné vizuální kompatibility" - teprve postupně se dozvídáme, že autorka má neobyčejný talentem vytvářet teorii všeho. Příběh slouží jako platforma pro analýzu postřehů a rozvíjení úvah městské intelektuálky. V jistém smyslu tedy Horáková napsala esejistickou knihu o povaze člověka a jeho vztahu ke světu.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2019, Lenka Horňáková - Civade: Grófka

Druhý román Lenky Horňákové-Civade (1971), který autorka napsala ve francouzštině a sama přeložila do češtiny. V originále má titul Une verriere sous le ciel. Je o osmnácileté české dívce Anně, která ještě z komunismu v roce 1988 uteče do Paříže. A začne poznávat jiný svět a dospělý život.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2019: setkání s českými autory 14. března v pražském UMPRUM

Setkání s českými autory Velkého knižního čtvrtku už k celé akci neodmyslitelně patří. Letos se v pražském UMPRUM 14. března sešli: Marek Hilšer, Zita Pallavicini, Vítězslav Kremlík, Obonete S. Ubam, Lenka Horňáková - Civade, René Nekuda.
 | vojtěch polák
TV Kosmas

Jakub Szántó: Nominace na Literu za publicistiku

Jakub Szántó pracuje od roku 1999 jako televizní reportér. Začínal na TV Nova, odkud přešel do České televize. Od léta 2013 působil jako její zpravodaj na Blízkém východě, na který se ve své kariéře soustředí. Na zpravodajský post ho doprovodila i jeho žena, novinářka a úspěšná televizní scenáristka Lenka Szántó, a jejich dva synové Eliáš a Benjamin. Nominaci obdržel za svou knihu Za oponou války.