Kacířův kancionál - insanologie v luxusním provedení

/ Yinachi, Tomáš Weiss

Přesně 324 ručně skládaných stran svatokrádežných ilustrací, břitkého humoru, avantgardní poezie a fascinující grafiky ve čtvercovém formátu velikosti vinylu na luxusním krémovém hrubém papíru v obálce s reliéfní termo ražbou, se široku rudou saténovou stužkou a vloženou faksimilií. K tomu skrytý paralelní obsah, který lze zobrazit pomocí aplikace pro chytré telefony. To je provokace jménem Kacířův kancionál.

Kacířův kancionál aneb Insania mezi nebem a peklem je kniha ilustrovaných textů Insanie komentovaných ze záhrobí sociálních sítí historickými postavami od filosofů a duchovních revolucionářů přes mediální ikony, vrahy a jiné dobové figury až po Boha, Ďábla a tajemného Joea, který po 30 letech existence kapely možná konečně odhalí svou identitu. Kancionál obsahuje 324 stran svatokrádežných ilustrací a fascinující grafiky ve čtvercovém formátu velikosti vinylu a velkorysém provedení, které překvapí i ostřílené hudební a knižní fajnšmekry. Kniha žije dvojím životem díky skrytému paralelnímu obsahu, jehož animace a grafiku lze zobrazit pouze za pomocí aplikace pro chytré telefony.

Na knize se podílel tým ve složení: Petr Poly Pálenský - texty, Jakub Koki Dobeš - ilustrátor, Radan Běhoun - grafika, Jana Shaun Kubištová - redakce

Poly: Mám pocit, že tohle je kniha naprosto mimo všechny kategorie. Kapely teď často vydávají knížky o své historii, ale to jsme nechtěli. Chtěli jsme výtvarně krásnou knížku, která zaujme i lidi, kteří INSANII třeba ani neznají, nebo je nezajímá.

Koki: Mám už napevno domluvené dvě tetování výjevů z „Kancionálu“. Jeden z motivů bude dokonce nosit člověk, který INSANII prakticky nezná a tvrdou hudbu obecně poslouchá jen okrajově. Snad je to dobrá známka toho, že kniha bude mít potenciál oslovit nejen fanoušky kapely.

Další články

TV Kosmas

Miloš Urban na Světu knihy 2019 o své novince KAR

Miloš Urban napsal knihu, která se odehrává v Karlových Varech, kde se sice nenarodil, ale chodil tam na střední. Zdá se, že je to kniha v jistém ohledu víc osobní - a to přesto, že se lázeňským městem potloukají neživí....
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Nedělní šachy s Tisem a Silvester Lavrík na Světu knihy 2019

Proč se Josef Tiso, prezident Slovenského štátu, vracel pravidelně do městečka Bánovce nad Bebravou? Vracet se tam musel, byl tam římsko-katolickým knězem. Román Silvestera Lavríka Nedělní šachy s Tisem se snaží podívat na dobu, kdy Slovensko patřilo k fašistickému světu. Pohled je to z maloměsta, ale o to přesnější a tísnivější. Zvlášť dnes, kdy podle posledních průzkumů jsou na Slovensku neofašisté druhou nejsilnější stranou.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Audio Jiný T. G. M. Pavla Kosatíka na Světu knihy 2019

Masarykův plastický obraz pojmenovává jeho imponující vlastnosti a polemicky se vyrovnává sjeho omyly. Líčí prezidenta Masaryka jako ideového rváče na cestě za vizemi, o jejichž mravní oprávněnosti je přesvědčen. Výsledkem zápasů je sporné pozitivní dílo: stát, o kterém snily generace předků. Zároveň zakladatel paradoxně zatížil stát břemeny, která se časem ukázala neúnosná.