Pražské orgie Philipa Rotha zfilmovány

/ Bioscop

Film režisérky Ireny Pavláskové vychází z knižní předlohy, ve které autor popsal své zážitky z nívštěvy Prahy v sedmdesátých letech minulého století. Uprostřed normalizace tady kromě uniformovaného fízlování, probíhaly i odvázané "umělecké" večírky, kterých se ale účastnilo dost estébáckých špiclů. Film bude mít premiéru 10. října 2019.

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do Prahy poloviny 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané spisovatelovo alter ego – aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s totalitou ovládaným národem a podivuhodným uskupením režimem umlčovaných umělců. Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Zuckerman se stane divákem i účastníkem dekadentního představení plného zmařených snů. Bioscop

Další články

TV Kosmas

Poslední aristokratka ve vašem kině

Rodilý Newyorčan Frank (Hynek Čermák) získá díky svým šlechtickým předkům dávné rodové sídlo - zámek Kostka. Potomek emigrantů se tak po více než čtyřiceti letech chystá s dcerou Marií (Yvona Stolařová) a temperamentní ženou Vivien (Tatiana Vilhelmová) na velký návrat do Čech.
 | Falcon
TV Kosmas

Jeremy Clarkson i po Top Gear píše do novin a má rád motory

Clarksonova první práce byla cestovní prodavač pro živnost jeho rodičů – prodával hračky Paddington Bear. V roce 1984 založil Motoring Press Agency, kde společně s Jonathanem Gillem (specialistou na motorismus) dělali silniční testy vozidel pro místní noviny a automobilové magazíny. Posílal také texty do publikací jako Performance Car. Pravidelně psával do magazínu Top Gear od roku 1993.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Na jakémsi venkově kdesi ve východní Evropě.....Jerzy Kosinski: Nabarvené ptáče

Od přečtení knihy trvalo režisérovi Václavu Marhoulovi patnáct let, než filmově odvyprávěl příběh, který ho uhranul. Prvotina Jerzyho Kosinského (1933 - 1991) Nabarvené ptáče se tak po letech proměnila ve film, který má světové ambice. Po soutěžní premiéře v Benátkách vstoupí do českých kin 12. září 2019.