Anne Delaflotte Mehdevi, Lenka Civade Horňáková - Praha - Paříž, do vlastních rukou

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Lenka a Anne se poznaly v kavárně AMT Coffee na londýnském letišti při nočním čekání na letadlo. Anne se tam zamilovala do Američana, jehož snem bylo usadit se v Praze a vybudovat zde mezinárodní knihkupectví. Přestěhovala se tedy za ním a od roku 1993 do roku 2011 spolu provozovali v Mánesově ulici známé mezinárodní knihkupectví U Knihomola. I Lenku zavála láska mimo domov; během letní brigády na divadelním festivalu v Belgii se seznámila s jeho uměleckým ředitelem a usadila se s ním v Paříži.

Další články

TV Kosmas

Diga Diga Dou s Josefem Kainarem

K prvním setkáním Josefa Kainara s hudbou jazzového okruhu došlo již za jeho gymnaziálních studií. Ve třicátých a čtyřicátých letech napsal řadu textů k populárním šlágrům angloamerické provenience, jež posléze vyšly na desce Světové evergreeny s texty Josefa Kainara (1969).
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Jaký byl skutečný Jan Žižka? Temperamentní voják, který obdivoval starozákonní hrdiny

Odvážný? Rozhodně ano. Uvážlivý? Spíše ne. Takový zřejmě byl husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Alespoň to naznačují svědectví jeho současníků. Historik Petr Čornej o slavném vojevůdci právě vydal knihu s názvem Jan Žižka: život a doba husitského válečníka.
 | Čro Radiožurnál
TV Kosmas

The Crown na Netflixu

Alžběta II., nejdéle vládnoucí britská panovnice. Zažila několikeré premiéry, krušné časy, krizi ale i velká propouštění. Přesto vše ale na britském trůně vytrvala a nepodlehla. V historicky životopisném seriálu jsou vylíčeny začátky mladičké nezkušené panovnice, ale také zákulisní politické machinace, intriky, a těžká (ať už morální, sociální či ekonomická) rozhodnutí, jež musela až do dnešních dnů učinit. Seriál má 3. série.