Sto básní - Svět staré japonské poezie s Ester Geislerovou a Jiřím Havelkou

/ Dharma Gaia

Kniha Sto básní představuje zlatou éru japonské poezie, jak ji v době Heian pěstovala aristokracie u císařského dvora v Kjótu. Jejím jádrem je kompletní překlad sbírky Sto básní od sta básníků (Hjakunin iššu), kterou z tisíců veršů zařazených do tzv. Císařských antologií vybral a uspořádal slavný básník a literární teoretik Fudžiwara no Teika kolem r. 1236. Tato dodnes nejznámější sbírka klasické poezie je perlou na šňůře skvostných literárních děl starého Japonska. Přeložila Helena Honcoopová.

 

Další články

TV Kosmas

Nedeľná chvíľka poézie: Vyľudnená Eurovea a básne v sanitke

Juraj Johanides natočil, herce Ivana Martinka, jak interpretuje básně Michala Habaje, napsané téměř před deseti lety, které sedí na svět v čase koronaviru. Do poezie zní hudba nedávno zesnulého polského skladatele Krzysztofa Pendereckého. Jedna z nejzajímavějších vizualizací psaného slova z časů virové virtualizace.
 | Denník N
TV Kosmas

Básníci ve Fra: Jonáš Zbořil a Nová divočina

I kavárna Fra a její pořady poezie musely do virusové virtuality. Petr Borkovec si tak zatím zve básníky před mikrofon a před kamery bez diváků. Třeba Jonáše Zbořila, básníka a rozhlasového moderátora Radia Wave a jeho literárního pořadu Liberatura.
 | Fra
TV Kosmas

Knižní novinky doby virové - IV.

Knižnímu světu se snad opravdu 27. dubna podaří otevřít přes měsíc zavřená knihkupectví - zatím ta, která mají do 200 m2. Čtenáři se tak po nucené přestávce budou zase setkávat s knihami tváří v tvář. Zatím ukazujeme počtvrté několik vybraných novinek alespoň "na dálku".