Jiří Hájíček - Plachetnice na vinětách

/ Čtení spojuje

Hájíček přichází s novou knihou, která čtenáře zavede do Prahy a znovu i do jižních Čech, přesněji do Českého Krumlova. Spolu s vysokoškolskou učitelkou literatury Marií, hlavní postavou románu, která přejíždí mezi oběma městy, jako by tápala mezi svou minulostí a budoucností.

„Jako muž jsem stál na její straně ve všem, co se jí v příběhu přihodí a co řeší. V předchozím románu Dešťová hůl je hlavní postavou Zbyněk, muž zhruba stejného věku jako Marie v Plachetnicích na vinětách. Přiznávám, že jistější jsem se cítil v kůži Zbyňka, vymáchat se s ním v té krizi středního věku, ale psát Marii bylo asi trochu větší vzrušení a taky risk,“ říká Jiří Hájíček, který část jedné kapitoly knihy přímo v Českém Krumlově také napsal.

Plachetnice na vinětách vycházejí v nakladatelství Host 2. června 2020. Ve stejnou dobu vychází v nakladatelství audioknih OneHotBook také audiokniha načtená Vandou Hybnerovou.

„Nejvíc mě překvapilo, jak může muž dokonala odhadnout a vystihnout pohnutky ženy v tomto věku. Sama jsem jen o trochu straší, než hlavní hrdinka Marie a myslím si, že knížka je dobrým návodem k tomu, jak se vypořádat s nástrahami života. Za mě je hlavní její poselství to, že žena nikdy nezastárne natolik, aby přestala toužit. Přečetla jsem to jedním dechem,“ popisuje Vanda Hybnerová.

Další články

TV Kosmas

Nejkrásnější české knihy roku 2019

Výsledky soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2019, kterou pořádá Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury ČR, byly vyhlášeny netradičně online prostřednictvím videa, které lze zhlédnout na webu. V 55. ročníku soutěže ocenila mezinárodní porota nejkrásnější knihy české produkce celkem v sedmi kategoriích. Několikanásobné ocenění si za originální zpracování knih odnesla nakladatelství Host, Arbor Vitae a Nadační fond 8smička.
 | Památník národního písemnictví
TV Kosmas

Proč se tetovat blbě, když nemusíš!

Není tetování, jako tetování, tatér jako tatér a hygiena jako hygiena. Pokud se nechcete nechat tetovat blbě, nebo se chcete naučit tetovat dobře, mohla by vás tahle kniha zajímat. Kniha Netetuj se blbě od Anety Cibulkové chce informovat - o výběru místa na těle, o bolesti, o péči o nové tetování, co třeba tetování a slunce atd...200 stran čtvercového formátu s barevnými fotografiemi. Kniha podpořená zájemci na Hithitu.
 | nakl.Plot
TV Kosmas

#ctenispojuje s překladatelkou Kateřinou Klabanovou nejen o nové Atwoodové

Co se dá bez prozrazování a ve zkratce říct o knižním pokračování Příběhu služebnice Margaret Atwoodové, který autorka nazvala Testaments a česky vychází pod názvem Svědectví v překladu Kateřina Klabanové?