Martin C. Putna o své knize Karel Čapek- Skoro modlitby

/ Biblion, Tomáš Weiss

Čím víc se nám před očima pomocí různých pseudoborců, podfukářů a chorobných populistů drolí demokracie, tím častěji lidé sahají ke Karlu Čapkovi. Jeho humanismus je možná drobet plakátový, ale je srozumitelný většině- a to je nějak najednou sakra potřeba. Zajímavý výlet k Čapkovi podnikl z jiné (ale dost možná té samé) strany Martin. C. Putna. Víc už vám řekne sám:

Karel Čapek mluví mnoha hlasy. Některé se modlí, některé rouhají, některé řeší věci jakoby zcela neduchovní. Některé jsou hlasy postav, některé vypravěčů. Někdy mluví autor mladě bouřlivý, někdy dozrále usazený, někdy tragicky prohloubený blízkým koncem. Z těch hlasů by bylo možné sestavit mnoho knížek. Skoro modlitby jsou sebrány napříč hlasy, žánry i vývojovými etapami tak, aby se s nimi nemodliči mohli modlit a kostelní nechodiči si k nim chodit pro útěchu.

Další články

TV Kosmas

Thomas Steams Eliot v Knihovně Václava Havla

Thomas S. Eliot bývá považován za nejvýznamnějšího tvůrce moderní anglicky psané literatury, za autora, jehož lze postavit na roveň Williamu Shakespearovi. Ve své poezii a esejistice vytyčil standardy, k nimž se literatura za posledních sto let upíná, případně se vůči nim vymezuje. O výboru z Eliotovy esejistické tvorby nazvaný Křesťan – kritik – básník; diskutovali jeho překladatelé a anglisté Martin Hilský, Martin Pokorný a Petr Onufer; moderoval anglista a literární kritik Ladislav Nagy.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Můžeme z našeho těla vyhánět nemoc pomocí vlastního myšlení?

V knize Probuďte v sobě sílu mocného léčitele Kelly Noonan Goresová shromáždila poznatky předních světových léčitelů a myslitelů (mj. Gregg Braden, Anthony William, Deepak Chopra či Marianne Williamsonová) a společně mluví o tom, jak významně můžeme ovlivnit své zdraví a duševní klid pouze prostřednictvím vlastní vůle. Kniha vznikla na základě seriálu Heal společnosti Netflix.
 | nakl. Metafora
TV Kosmas

Psí pěstounka a její příhody

Web stránka Spokojený pes má podcast Ukecaný pes. Ten si na rozhovor pozval psí pěstounku Olgu Minaříkovou, které právě vyšla kniha Z deníku dočaskářky. Koupí této knihy přispějete na opuštěná a týraná zvířata ve spolku Dočasky De De. Ročně totiž zachrání kolem tří stovek psů a pár koček k tomu a všichni pracují bez nároku na jakoukoliv odměnu. Výtěžek jde na veterinární ošetření svěřenců.