Havel Channel: rozhovor Michaela Žantovského s Janem Novákem

/ Knihovna Václava Havla

Novákova monografie o Kunderovi trhla oponou české literární a společenské debaty. Mnozí jsou pro a mnozí proti pojetí téhle knihy. Je hodně těch, kteří ji nechtějí číst, protože je prý špatná. Jiní tleskají přímému stylu, kterým se u nás paměti prostě nepíšou.

Další články

TV Kosmas

Literární Cenu Franze Kafky získal Milan Kundera

Dvacátým držitelem ocenění, které uděluje Společnost Franze Kafky, se stal Milan Kundera, český a francouzský spisovatel. Ziskem ocenění se tak Kundera přiřadí k mnoha zahraničním nositelům Ceny Franze Kafky, kterými se v uplynulých letech stali například Philip Roth, Elfriede Jelineková, Harold Pinter, Haruki Murakami, Yves Bonnefoy, Peter Handke či Margaret Atwoodová. A 15. září 2020 proběhla v Knihovně Václava Havla beseda s Janem Novákem o jeho kunderovské monografii.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

A Sudety 1938 zdraví vůdce - osvoboditele....

Na začátku září 1938 měl prezident E. Beneš projev plný optimismu a odhodlání. 29. září pak byla podepsaná Mnichovská dohoda… 1. října začal vojenský zábor našich území. Přijíždějící německou armádu vítaly tisíce obyvatel, kteří od teď patřili k německé říši. Plastický obraz o téhle době v knize Jiřího Padevěta Krvavý podzim 1938. A takhle ta doba vypadá na archivních filmových záběrech.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Ortenova cena pro Hanu Lehečkovou a její Svatou hlavu

Svatá hlava patří k těm šťastným debutům, které se povedly. Mají téma, mají osobitou formu, jsou strukturou odvážné. Až se budou za rok 2019 rozdávat ceny pro debutanty a mladé autory, bude Hana Lehečková někde u toho. Doplněno 15.9. 2020 - takže po právu Ortenova cena pro nejlepší knihu autora do 30 let.