Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Michal Plzák, Lucie Vopálenská - Pro smrt uděláno

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Z rozhovorů s řadou známých i méně známých osobností vyplývá, jak rozmanité podoby bere na sebe vědomí smrti a obavy z ní, a rovněž i samo mluvení o tomto intimním a obtížném tématu. Některé otázky jsou až brutálně přímé a konkrétní, ale zpracování nikdy nesklouzne na rovinu senzace či bulváru. Otevřená, přátelská, často i veselá atmosféra rozhovorů „o posledních věcech člověka“ čtenáře překvapí.

Pozvání k nesnadnému tématu přijali a pro smrt uděláno s nám měli: vědec a filosof Ivan Havel, biolog a filosof Stanislav Komárek, hudebník Jan Spálený, spoluzakladatelka hospice Cesta domů Martina Špinková, filosof Miroslav Petříček, socioložka Jiřina Šiklová, psycholožka a disidentka Dana Němcová, psychiatr Radkin Honzák, politik a kníže Karel Schwarzenberg, vrchní zemský rabín a spisovatel Karol Sidon, římskokatolický biskup Václav Malý, evangelický farář Miloš Rejchrt, hrobník David Stejskal, který i v hrobce bydlí, Julius Mlčoch, dlouholetý ředitel Pohřebního ústavu Hl. města Praha, gerontoložka a zakladatelka Alzheimerovské společnosti Iva Holmerová, lékařka záchranářka Jana Šeblová, malířka Věra Nováková Brázdová, sklář a člen skupiny Tvrdohlaví Zdeněk Lhotský, dva členové rady vlády pro národností menšiny – za romskou komunitu Ladislav Goral a za vietnamskou Uyen Huu Pham, za notáře Marie Mandlerová, básníci J. H. Krchovský a Petr Hruška, velitel útvaru speciálních operací a afghánský veterán Lumír Němec, lékařka se specializací na intenzivní péči Magda Čepková a anglický filosof Peter Wilberg, který mluví o svém umírání.

 

 

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021 : Andrea Sedláčková - Téměř nesmrtelná láska

V roce 2021 byla ve Francii vyznamenána Řádem umění a literatury v hodnosti rytířky. Režisérka a spisovatelka Andrea Sedláčková žije mezi Prahou a Paříží a v rámci Velkého knižního čtvrtku 14. října 2021 jí vyjde kniha Téměř nesmrtelná láska.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2021: Martin Jonáš - Fenomén Angela Merkelová

26. září jsou v Německu volby do spolkového sněmu. Zároveň bude po 16 letech německým kancléřem nebo kancléřkou někdo jiný než Angela Merkelová. Tuhle neuvěřitelnou éru postihuje kniha Martina Jonáše, redaktora České televize, který víc než šest let působil jako stálý zpravodaj v Německu. Kniha vychází 14. října 2021 v rámci Velkého knižního čtvrtku.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek 14. října již po dvacáté nabídne velká světová i česká jména

Quentin Tarantino, Julian Fellowes, Jaroslav Rudiš, Pavla Horáková a další autoři letos patří do jubilejního 20. pokračování Velkého knižního čtvrtku. Přední česká nakladatelství už od roku 2011 vždy na jaře a na podzim společně nabízejí exkluzivní kolekci knih napříč žánry. Letos připadá 20. Velký knižní čtvrtek na 14. října.