S básníkem Janem Škrobem o sbírce Země slunce

/ tomáš weiss, vojtěch polák

Třetí Škrobova sbírka potvrzuje autora jako jeden z nejzajímavějších poetických hlasů současnosti. Země slunce je bojovým výsadkem na cizím území, svolávajícím všechny, kteří už nevěří na revoluce, ale stále ještě na nějakou podobu láskyplného undergroundu. Postkřesťan v digitální polopoušti a v odlidštěné globalizaci hledá někoho, s kým je možné sednou si k ohni a chytit se za ruce. Tahle sbírka ještě navíc dostane i ceny, uvidíte.

 

Další články

TV Kosmas

Našel se Havlův text, který si schoval tak, že ho nemohl najít

Na podzim roku 1977, po dobrodružných událostech „roku Charty“, sepsal Václav Havel reportáž líčící první hodiny tohoto dokumentu, následné vyšetřování, čtyřměsíční vyšetřovací vazbu, kterou na něj uvalil komunistický režim, následné propuštění a mučivé sebezpytování, která následovalo. Jak Havel uvádí v Dálkovém výslechu, asi stostránkovou reportáž někam ukryl a „už dávno nevím, kde je. Třeba ji někdy najdu“.
 | Knihovna VH
TV Kosmas

Svět knihy 2021: Petra Hůlová - Liščí oči

Setkávání s autory a nakladateli, setkávání se čtenáři. O to v podstatě jde na knižních veletrzích a festivalech především. Novinářka Kateřina Kadlecová představila na letošním pražském knižním veletrhu Svět knihy novou knihu Petry Hůlové Liščí oči. Tady je letmé zachycení nálady tohoto setkání nad dobrodružnou dětskou knihou o ruské okupaci roku 1968.
 | tomáš weiss, vojtěch polák
TV Kosmas

Od 5. listopadu 2021 Severní vody na HBO

Severní vody Angličana Iana McGuira jsou temným, inteligentním románem, který se žene vpřed nezadržitelným spádem a přináší příběh o lidské podstatě v těch nejextrémnějších podmínkách. Vypráví o bývalém vojenském chirurgovi Patricku Sumnerovi, který se jako lodní lékař přihlásí na velrybářskou výpravu do Arktidy. Na palubě potká harpunáře Draxe, brutálního vraha, který připomíná spíš zvíře než člověka. Teď můžete sledovat filmovou adaptaci s Colinem Farrellem a Jackem O´Connellem.