Efektivní altruismus: pomáhej s rozmyslem

/ nakl. Argo

Efektivní altruismus je celosvětové hnutí, které se s pomocí racionálního přístupu a vědeckých metod snaží zjistit, jak a kde můžeme co nejvíce pomoci. Zaměření efektivního altruismu je globální, ve spolupráci se skupinami po celém světě se snažíme zlepšit nejen Českou Republiku či Evropu, ale i celý svět. Teď vychází kniha Williama MacAskilla Dobré úmysly nestačí. A jedním z propagátorů je i filosof a etik Peter Singer.

Abychom zjistili, jak nejvíce pomoci lidem a pozitivně ovlivnit svět kolem nás, vycházíme z následujících předpokladů: Ve světě je mnoho problémů a naše prostředky k jejich řešení jsou omezené. Nemáme nekonečně mnoho peněz ani času, který můžeme věnovat řešení těchto problémů. Abychom zlepšili svět co nejvíce, musíme proto mezi problémy prioritizovat, hledat a řešit ty nejdůležitější z nich. Ať už nás to hledání dovede kamkoli - k jaderné bezpečnosti, k řešení extrémní chudoby nebo ochraně zvířat. Organizace, které se prioritizaci věnují, společně dospěly ke 3 užitečným kritériím, podle kterých světové problémy porovnávají:

Velikost dopadu. Pokud učiníme pokrok v řešení problému, kolik životů tím zlepšíme a do jaké míry?
Řešitelnost. Jak snadné je v řešení daného problému dosáhnout pokroku?
Zanedbanost. Byla možnost řešit tento problém zatím podceňována a věnuje se jí málo úsilí, nebo už na problém bylo vyhrazeno dostatečné množství zdrojů a lidí?

z webu efektivni-altruismus.cz

Další články

TV Kosmas

Tove, stvořitelka Muminků - do kina na film, do knihkupectví pro knihu

Helsinky, 1945. Konec války přináší malířce Tove Janssonové pocit umělecké a sociální svobody. Zatímco své umělecké sny soustředila na malování, okouzlující příběhy o stvořeních jménem ‚Mumínci‘, které vyprávěla vyděšeným dětem v protileteckých krytech, rychle začaly žít svým vlastním životem a přinesly mezinárodní slávu a finanční volnost.
 | Film Europe, Tomáš Weiss
TV Kosmas

Na příšernou sestru použij Sliz

Ostrov, příšerní dospělí, šikanované děti, manželský pár, který krade dětem zmrzlinu - a k tomu všemu ještě teta Hilda Hamižná. Někdo tomu už musí udělat přítrž! Ale kdo najde dost odvahy? Jedině Ned – je sice na vozíčku, ale jinak vládne neobyčejnou superschopností. SLIZOMOCÍ!
 | nakl. Argo
TV Kosmas

Argo Underground: Vilma Kadlečková - nové díly a nové vydání Mycelia

"Typická sci-fi posledních desetiletí je apokalypsa, válka, nebo aspoň zabíjení jako na běžícím pásu, a to bohužel, i česká sci-fi. Paní Kadlečková se vymyká. Není to sice ten vernovský styl, ale člověk může s hrdiny přemýšlet, cítit. Jsem moc rád, že mezi hromadami braku se ještě najde něco, co má hodnotu. Přeji paní Kadlečkové hodně štěstí do dalšího psaní." Pan Václav, komentář na youtube