Jeremy Clarkson byl rok farmářem - a napsal o tom knihu

/ nakl. Argo

"Když skončím s prací na poli, slezu po žebříku a posadím se na čerstvě poničený plot, abych si vychutnal láhev piva a sendvič s kuřecím, můžu se ohlédnout po odvedené práci a být aspoň maličko hrdý. Jasně, ošetřování a léčení pacientů to není, ale dělat chleba, pivo a rostlinný olej přináší sakra větší uspokojení než řezat autem zatáčky a u toho hulákat jako blázen." Jeremy Clarkson

Ještě v roce 2008 jsem v hrabství Oxfordshire koupil pozemek o výměře něco přes 400 hektarů a najal si místního člověka, aby na něm farmařil. Ale když se loni rozhodl odejít do důchodu, napadlo mě, že bych se na to mohl vrhnout sám. Spousty lidí to překvapilo, protože když se chcete stát farmářem, musíte být zároveň veterinář, byrokrat, agronom, mechanik, podnikatel, hazardní hráč, meteorolog, prodavač, dělník a účetní. A já nic z toho nejsem. Moje šéfy z Amazonu to tak překvapilo, že si objednali osm dílů pořadu, ve kterém se budou diváci bavit „legračními důsledky“ mých pokusů hospodařit v lesích, na lukách a úrodných lánech pšenice, ječmene a řepky olejky. Svou farmu jsem nazval Diddly Squat* , protože se to k ní hodí. Přitom já si věřil, že to zvládnu. Lidé přece farmaří už nějakých 12 000 let, tak jsem si říkal, že dnes už by to mohli mít v genech. Zasejete, zaprší, vyroste jídlo. Snadné.

Bohužel jsem si nemohl vybrat horší rok, kdy s tím začít. V době setby u nás panovalo rekordně vlhké počasí. Pršet začalo v říjnu a déšť trval sedm týdnů. Dále tu panovaly nejistoty okolo brexitu. A jakmile vysvitlo sluníčko, vláda nám přikázala zůstat doma, nejspíš navždy. Katastrofálně to zahýbalo s cenami. Když se před pár týdny začala rodit první z mých 140 jehňat, mělo každé hodnotu 100 liber. Nyní cena klesla na 30. A co mezitím potkalo jarní ječmen? Jistota, že jeho pěstování se sotva bude vyplácet – zčásti kvůli přesycení trhu vinou počasí, zčásti kvůli faktu, že z ječmene se vaří pivo. A všechny hospody jsou zavřené. Přesto si tu navzdory problémům vysedávám za hezkého jarního počasí a kromě čtyř hektarů řepky sežrané dřepčíky se zdá, že všechno celkem v pořádku roste. Pošla pouhá tři jehňata. A jelikož mám stále spousty práce, nemusím courat po baráku, chlemtat z láhve víno a sledovat reprízy pořadu Poklady na půdě. Na farmě jsem klíčovým pracovníkem. Ještě lepší je, že mám o čem psát a že v ranním vydání novin figuruje můj traktor.

Jeremy Clarkson

Další články

TV Kosmas

Mimi a Líza a Zázračník zahradní

Nevidomá Mimi a Líza jsou nejlepší kamarádky. Vzájemně se učí velkorysosti, toleranci a otevřenosti k celému světu a jeho pestrosti. V novém příběhu nazvaném Zahrada přijíždí na dvůr jejich domu žlutý kontejner. Za kontejnerem dívky objeví tajné dveře do nádherné Zahrady kouzelného skřítka Zázračníka, který je vezme na rychlou cestu skrze všechna roční období. Kromě knihy je k vodění i film - od 22. dubna 2022.
 | nakl. Brio, Totalfilm
TV Kosmas

Čeho je svědkem zlověstně zírající panenka?

Královna islandské krimi Yrsa Sigurdardóttir v Panence opět dokazuje, že své příběhy staví na velmi pečlivém studiu reálií a realita umí být drsná, zvlášť když se do hry zamíchají drogy, peníze a závislost. Všechno je o to komplikovanější, že Island je malý. Ve skutečnosti tak malý, že se tu špatné rozhodnutí může každému vrátit s rychlostí a silou zničujícího kulového blesku.
 | nakl. Metafora
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - jaro 2022: Petr Michálek - Vytržení

Petr Michálek (1977) napsal psychologický thriller Vytržení - a je to jeho prozaický debut. Jinak má tento autor bohatou minulost v dramatické tvorbě. Než se letos stal rektorem brněnské JAMU, byl ředitelem Městského divadla Zlín a autorem nejen kabaretu Ovčáček, ale také oceňovaných her Domeček, Smrt v hotelu Alexandria nebo Ferda.