Karol Sidon 80

/ Post bellum, Tomáš Weiss

Karel Sidon slaví 9. srpna narozeniny. Letos osmdesáté. Člověk, který byl nejprve spisovatelem, pak rabínem - a pak spisovatelem a rabínem současně. Stejně jako Sen o mém otci a Sen o mně ze 60. let 20. století, tak jeho čtyřdílná žánrově těžko zařaditelná sága Kde lišky dávají dobrou noc, patří k těm nejpozoruhodnějším dílům české moderní literatury. A rabínův literární pseudonym Chaim Cigan je prostě parádní - a naznačuje svérázný humor, který k člověku Karolu Sidonovi patří.

Krátký dokument o životě a vztahu k otci bývalého vrchního pražského rabína Karola Sidona. Dokument vznikl pro projekt Příběhy našich sousedů, který pořádá nezisková organizace Post bellum. Zpracovali žáci 9. třídy ze ZŠ sv. Voršily v Praze. Dominik Blažek, Vojta - Bořek Dohalský, Prokop Karlík, Matyáš Lada, Matěj Lisý a Adam Zamojski.

Další články

TV Kosmas

Geniální přítelkyně komplet audio - čte Taťjana Medvecká

Ferrante podává strhující sílu výpovědi o těch nejzákladnějších citových poutech a v tom je nepřekonatelná. Cítíte prach, špínu, chudobu, radosti i utrpení té doby. Soucítíte se všemi postavami. Velmi vyhraněné charaktery dvou děvčátek, později dívek a žen se svými protichůdnými nejen postoji, ale i životy. Audiokomplet má dohromady 66 hodin poslechu. Kromě ukázky ve videu i rozhovor s Vladimírem Krocem.
 | nakl. Tympanum
TV Kosmas

MAČ 2022: Pavel Klusák

Skončil letošní ročník Měsíce autorského čtení. Tento obdivuhodný festival za sebou vždycky zanechá videozáznamy večerů. Ty doporučujeme vaší pozornosti a pár už jsme jich na OKU zveřejnili. Setkání s Pavlem Klusákem stojí vždycky za to. Jednak jsou jeho témata a motivy tradičně originální, druhak je to člověk s úžasným rytmem a tónem projevu. Vlastně rétorický monument. A to při čteních uhrane minimálně nastejno, jako obsah. No a pak jsou tady ty knihy: Gott a Uvnitř banánu.
 | Měsíc autorského čtení
TV Kosmas

Magdaléna Platzová nejen o Životě po Kafkovi

Magdaléna Platzová (1972) patří podle mezi VIP současné české literatury. Její poslední kniha je o životech lidí, kterých se nějak dotýkal příběh Franze Kafky, hlavně o snoubence Felici Bauerové a jejich potomcích. Na čem zůstává stát naše identita, když ztratíme nejen naši rodnou zemi, ale celý kulturní kontext, v němž jsme se formovali? A jak moc dokáže pronásledovat osudový vztah? A kolik generací se s ním musí utkat?