Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Eva Grestenbergerová - Na divokém venkově

/ Tomáš Weiss, Jan Křikava

Doktorandka Malvína Velehorská musí kvůli neblahému duševnímu stavu přerušit studium v Oxfordu a vrátit se domů na severní Moravu. Motivy zahrnující komunální politiku, paletu lidových veselic od hodů po hokej, výuku řízení auta nebo soužití s dětmi staví Malvínu do centra bizarně komických situací. Jako sociální psycholog vidí ve své rodině perspektivní půdu pro antropologickou studii. Role moravského vesničana už jí ovšem tak dobře nejde.

Další články

TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Pavel Kosatík - Slovensko 30 let poté

Pavel Kosatík ve svém Slovenském století (2021) zmapoval vývojový oblouk, který slovenská společnost opsala v letech 1918–1998. Nová kniha dovádí dění na Slovensku do současnosti. Opírá se o přesvědčení, že Slováci se Čechům za tu dobu vzdálili víc, než si Češi stačili včas uvědomit. A že je to oboustranně škoda. Česko-slovenský potenciál možné pomoci a spolupráce zdaleka není využitý na 100 procent.
 | Tomáš Weiss, Jan Křikava
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: Sally Rooneyová - Kdepak jsi, krásný světe

Stejně jako předchozí díla Sally Rooneyové nabízí i její prozaická novinka zcela odhalující, až intimní vhled do života mladých lidí. Zároveň v ní stále silněji zaznívá i hlas uvědomující si současné problémy světa – jeho rozpornost, nespravedlivost, a zejména neudržitelnost.
 | Tomáš Weiss, Jan Křikava
TV Kosmas

Velký knižní čtvrtek - podzim 2022: T. S. Eliot - Pustá země

Pustá země je pravděpodobně nejvlivnější básnickou skladbou 20. století, přinejmenším v kontextu anglofonní poezie. T. S. Eliot ve své útlé knize z roku 1922 zcela mimořádným způsobem navazuje na několikatisíciletou tradici světové literatury. Nový překlad Petra Onufera vychází ke stému výročí prvního vydání.