Nejen o Mašínech s Jiřím Padevětem

/ Stroj času - Daniel Res

„Diskuzi o Mašínech bych se vždycky snažil rozšířit na široké odbojové spektrum: od převaděčů, přes podobné odbojové skupiny, až po intelektuální odpor“, říká spisovatel a nakladatel Jiří Padevět. Příběh bratří Mašínů zasadíme do kontextu činnosti dalších odbojových skupin, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli, (např. Černý lev 777 a Světlana), agentů chodců (dozvíte se o neskutečném osudu Štěpána Gavendy) a mnoha dalších statečných lidí, kteří s komunistickým režimem bojovali.

Další články

TV Kosmas

Dietrich Bonhoeffer: když se křesťan povede

Toto vydání Bonhoefferových listů z vězení je revizí překladu, který vyšel česky pod názvem Na cestě k svobodě: listy z vězení v r. 1991. Toto vydání obsahuje jak korespondenci Bonhoeffera a jeho přítele Eberharda Bethgeho, tak i listy rodičů, a je doplněné o části, které byly v českém vydání vynechané. Jde o pasáže, vztahů Bonhoeffera a Bethgeho, jakož i o vztah ke snoubence.
 | nakl. Kalich, Dominikáni
TV Kosmas

Fotky z časů "za císaře pána" ze sbírky Pavla Scheuflera

Pavel Scheufler (1950) je český publicista, historik fotografie a fotograf. Zabývá se převážně fotografií na území Rakouska-Uherska do roku 1918. Od roku 1990 přednáší historii fotografie na FAMU. Má významný podíl na popularizaci počátků české fotografie a jejích průkopníků, jako byli Jindřich Eckert a Jan Nepomuk Langhans. Připravil asi šedesát výstav a vydal přes čtyřicet knih, z toho devět monografií.
 | nakl. Slovart
TV Kosmas

Serhij Žadan na Světu knihy 2023

Ukrajinský spisovatel Serhij Žadan je jedním z nejdůležitějších tvůrců v současné Evropě a například také držitel Mírové ceny německých knihkupců 2022. Ve válečném románu Internát reflektuje válku v Donbasu v roce 2014. Sugestivní příběh učitele, který uprostřed válečné vřavy vyzvedává svého synovce z internátu, je apokalyptickou vizí ukrajinského pohraničí ohroženého Ruskem.