Duo Kintěra-Vizina: Nad očekávání

/ nakl. Vyšehrad

Výtvarník a sochař Krištof Kintera patří mezi naše nejznámější a nejúspěšnější současné umělce. Jeho sochy, objekty a koláže zobrazují svět kolem nás naprosto originální a současně velmi přístupnou formou. Jak se v průběhu let vyvíjela Kinterova tvorba a co všechno ji ovlivnilo? Rozhovor vedený Petrem Vizinou mapuje nejen dílo a osudy nekonvenčního výtvarníka, ale také vývoj české umělecké scény od 90. let až po současnost.

Další články

TV Kosmas

V roce 2024 je to 100 let od narození a 25 let od úmrtí Františka Vláčila

.Režiséra Františka Vláčila (19. 2. 1924 - 27. ledna 1999) není opravdu v českém kulturním prostředí třeba podrobně představovat. Hned zkraje letošního roku má jubilea, takže se připomíná nejrůznějšími způsoby. Pochopitelně filmy. My tady knihami. Nejpečlivěji pak archivář a cinefil Petr Gajdošík na svých stránkách Nostalghia.cz a ve vláčilovské monografii.
 | Tomáš Weiss
TV Kosmas

Host Lucie Výborné: Lenka Kapsová a její Padesátka

Lenka Kapsová je překladatelka a pedagožka. V knize rozhovorů se ženami se zabývá menopauzou a změnami, které toto období nejen ženám přináší. „Ženy mají spoustu rolí, které se během menopauzy proměňují, čímž přináší šanci na vitální přeměnu,“ popisuje Kapsová. Co je pro ženy v menopauze nejnáročnější? A má termín druhá míza pozitivní konotace?
 | Český rozhlas
TV Kosmas

Ji.hlava Talks: Jana Počtová o Šťastně až na věky

Velmi intimní rozhovory v časosběrném dokumentu Jany Počtové Šťastně až na věky dávají nahlédnout do radostí, strastí i nejistot, které nezvyklé podoby soužití přináší. Pět silných příběhů zaznamenávaných v horizontu čtyř let poodkrývá, jaké podoby může mít láska a vztahy ve 21. století. Knižní podoba unikátním způsobem rozšiřuje dokumentární film o materiál, který se na plátna kin nevešel.