Výpravy Jiřího Peňáse: Kongo Jiřího Černického

/ Echo Media

V roce 1994 se tehdy osmadvacetiletý Jiří Černický rozhodl proniknout do nitra Afriky. Skoro nic o ní nevěděl, neměl skoro žádný plán a prostředky, měl je touhu po poznání a zážitcích. Šel většinou pěšky, bez podrobnější mapy, na vlastní pěst. Skoro každý, kdo ho potkal, nad ním kroutil hlavou, pokud ho nechtěl okrást. Přesto šel dál, neboť vášnivá snaha dotknout se srdce temnoty byla silnější.

 

Další články

TV Kosmas

Marek Wollner u Čestmíra

Významný český novinář a tvář pořadu Reportéři ČT Marek Wollner zažil po několika desetiletích uznání tvrdý pád na dno. Poté, co policie zjistila, že nespáchal trestný čin ani přestupek, přichází s autobiografickým románem Reportér na odstřel, který se nevyhýbá ničemu.
 | podcast Čestmíra Strakatého
TV Kosmas

Česko zvenčí - zasvěceně, s velkou znalostí faktů a s láskou

S autorem knižní novinky Edice N Aleksanderem Kaczorowskim si povídal vědecký redaktor Deníku N Petr Koubský. Hovořil nejen o knize, ale také o vztahu Poláků a Čechů, o podobnostech a rozdílech mezi dvěma blízkými, ale občas dramaticky odlišnými sousedními zeměmi.
 | nakl. Edice N
TV Kosmas

Screenshot IF: Patricia Churchland - Biologický původ morálky

Neurofilozofka Patricia Churchland přichází s nezvyklým pohledem na to, odkud se bere morálka, a s ní i solidarita a péče o druhé. Její zdroj při zkoumání fungování mozku nenachází jen v náboženství, výchově a společenské etice, ale i v biologických procesech a evoluci. Důležitým souvisejícím objevem přitom je, že tyto schopnosti nejsou dány pouze člověku. Najdeme je také u dalších savců i jiných druhů živočichů. Jaké implikace to má pro fungování společnosti?