V knize je na 448 fotografií hub a doprovodného textu s rozlišením na jedovaté, jedlé a nejedlé houby. Dále se čtenář v obsáhle zpracovaném úvodu seznámí mimo jiné s morfologií hub, jejich významem pro člověka, ...
Člověk odedávna sbíral houby jako pochutinu a doplněk stravy. Tato kniha je navíc zaměřena na houby jako prostředek k prevenci nebo léčení různých chorob a neduhů.
Kniha zahrnuje hlavně ty rostoucí druhy hub, které by se měli nováčci v houbaření naučit dobře znát a tak bezpečně rozlišit chutné jedlé houby od jejich jedovatých dvojníků.
Autor úspěšné publikace Houby jako lék se zaměřil na většinu z nás, kteří nejsou mykologickými experty a často v lese přemýšlí, zda ta či ona houba patří mezi ty, které bychom měli sbírat.
Po „Houbařské vyšší dívčí“, kde představil – s notnou dávkou humoru – běžnější druhy hub, přichází Robert Brinda s pokračováním, jež vás vezme do světa i těch nejzběsilejších mykologických unikátů, které u nás můžete najít.