Poznáváme naše houby
Populárně-naučný průvodce vybranými druhy jedlých, nejedlých a jedovatých hub, které můžete v naší přírodě najít nejen v lesích, ale i na loukách či v parcích, a to po celý rok.
Atlas ukazuje pestrost a bohatství velkých hub ve střední Evropě. Základní počet 1206 vyobrazených taxonů je v poznámkách doplněn o více než 800 dalších. Počtem druhů tak kniha patří k nejrozsáhlejším mykologickým příručkám v Evropě.
Knížka, kterou autoři předkládají čtenářům, je určena hlavně praktickým houbařům. Nabízí přehled u nás nejhojněji se vyskytujících holubinek se zvláštním zřetelem na jedlost a kulinářské využití.
Kapesní průvodce houbaře pro rychlé a spolehlivé určování 165 druhů hub. Chodíte rádi na houby? Tento kapesní průvodce světem hub představuje nejčastější druhy podle míst, kde obvykle rostou.
Autor úspěšné publikace Houby jako lék se zaměřil na většinu z nás, kteří nejsou mykologickými experty a často v lese přemýšlí, zda ta či ona houba patří mezi ty, které bychom měli sbírat.
Původně jsem předpokládal, že to bude další pošahaný atlas hub. S překvapením jsem zjistil, že je to opravdu něco jako učebnice houbaření, která se dokonce dá jen tak číst za dlouhých zimních večerů.
Při procházce v lese můžete narazit na nespočet různých druhů hub. Některé spatříte na první pohled, jiné se umně skrývají pod jehličím a lesními rostlinami.
V čtvrté knížce Renaty Lien Čepelkové na téma propojení čínské medicíny a evropských zkušeností v péči o zdraví se vydáte mimo jiné za tajemstvím dřevokazných hub, které zůstaly po stovky let v zapomnění.
Kniha zahrnuje hlavně ty rostoucí druhy hub, které by se měli nováčci v houbaření naučit dobře znát a tak bezpečně rozlišit chutné jedlé houby od jejich jedovatých dvojníků.
Po „Houbařské vyšší dívčí“, kde představil – s notnou dávkou humoru – běžnější druhy hub, přichází Robert Brinda s pokračováním, jež vás vezme do světa i těch nejzběsilejších mykologických unikátů, které u nás můžete najít.
V knize je na 448 fotografií hub a doprovodného textu s rozlišením na jedovaté, jedlé a nejedlé houby. Dále se čtenář v obsáhle zpracovaném úvodu seznámí mimo jiné s morfologií hub, jejich významem pro člověka, ...