Knížka je koncipována jako průvodce, v každé ze sedmi etap je námi vytvořená mapka sídla včetně okolí, popis nejzajímavějších lokalit a GPS souřadnice vybraných míst.
Knihu o historických zajímavostech, přírodních a stavebních památkách podél toku řeky Klabavy chystá brdský historik Tomáš Makaj. Autor sleduje řeku od jejího pramene v Brdech až po soutok s Berounkou. Publikace volně navazuje na úspěšnou knihu Tajem
Kniha o minulosti i současnosti městského obvodu Plzeň 1 (Roudná, Lochotín, Bolevec, Košutka, Vinice, Bílá Hora). Unikátní srovnání historických i současných fotografií dokumentuje proměny, které naše okolí provází.
Kniha přinese výběr z 23 000 negativů uložených ve sbírkách Národopisného muzea v Plzni. Přibližně 150 snímků, dosud nikde nepublikovaných, přiblíží život ve městě, způsob trávení volného času Plzeňanů či historii podnikání.
Velmi podrobný plzeňský místopis, který volně navazuje na Plzeňsko-český slovník. Několik stovek hesel vysvětlí, proč se jednotlivé plzeňské lokality tak jmenují a kde leží.
Třetí, závěrečná kniha příběhů, v nichž ožívají hastrmani a hejkalové, divoženky, polednice a čarodějnice, a také čerti a rarášci. Živobytí nebylo lehké a lidé se proto museli umět ohánět.
Kniha je fotografickou procházkou po historickém městě Jilemnici, přes dvě stovky fotografií doplňuje zasvěcený text ředitele Krkonošského muzea v Jilemnici Jana Luštince. Texty jsou u foto uvedeny též v anglickém překladu.
Druhý svazek příběhů, které Jan Prchal vybral z velikého bohatství uchovaného až dosud jen v drobných regionálních publikacích, ale často ukrytého v muzejních i soukromých archivech.
V knize Pražská kuchyně běžná i sváteční Pavel Růt představuje znovu své rozsáhlé znalosti pražských dějin a jejich nejrůznějších aspektů. Nevšední pohled na to, jak se od roku 1800 dodneška poměrně radikálně měnila kuchyně, jak co se vybavení týká.