Zobrazování rostlin se věnovala řada autorů. Do této knihy jsme z nich vybrali ty nejlepší ilustrace od akademického malíře Květoslava Híska a perovky od Jana Solpery. Text k jednotlivým druhům napsal doc. RNDr. Jan Novák, DrSc.
Sbírání hub patří mezi nejrozšířenější záliby, houbová omáčka, smaženice nebo jen polévka s houbami obohatí jídelníček ve všech ročních obdobích. Kniha může pomoci každému, kdo se chce dozvědět o houbách co nejvíce.
Další kniha edice Artia je dílem vynikajícího rhodologa Václava Větvičky. Růže jsou jeho láskou a osudem již od roku 1964. Společně s akademickou malířkou Zdenkou Krejčovou vytvořili bohatě ilustrovanou publikaci.
Cílem knihy je představit vybrané druhy ryb, jejich způsob života a význam pro člověka. Kniha obsahuje přes 600 druhů, z toho je vyobrazeno 326 ryb mezinárodně uznávaným ilustrátorem Květoslavem Hískem.
Trávy i traviny jsou okouzlující rostliny, i když to tak na první pohled nevypadá. Jejich předností není hýření barvami, tak obvyklé u květin nebo některých dřevin, ale kouzlo okamžiku a celkového pohledu.
Kniha o koření, napsaná Ing. Dagmar Lánskou, s názvem Zelené koření pěstované i plané by měla mít v názvu ještě ... a jeho použití v kuchyni. Kniha obsahuje výběr asi stovky nejpoužívanějších rostlin pěstovaných či sbíraných ve volné přírodě.
Rostliny poskytují člověku nejen základní živiny - bílkoviny, tuky a sacharidy, ale i pro zdraví nezbytné vitamíny, minerální látky, hrubou vlákninu, silice a ochranné a léčivé látky.
Dokonalá znalost zvěře je důležitá nejen pro myslivce, ale také pro ostatní milovníky přírody. Kniha seznamuje čtenáře jak s jednotlivými druhy zvěře a s prostředím, ve kterém žijíí.
Kniha ukazuje vynikajícími obrázky malíře Karla Svolinského planě kvetoucí rostliny, se kterými se běžně setkáváme při našich procházkách přírodou. Učí krásu rostlin objevovat, vnímat a poznávat.