Joao Guimaraes Rosa - Velká divočina: cesty

Velká divočina: cesty

Nakladatelé: Dauphin, Mladá fronta 2003
Rozebráno
260 Kč
pohlídat

Anotace

Dramatický román z roku 1956 prošel v mnoha překladech světem jako ojedinělý obraz brazilského vnitrozemí, „velké divočiny“, které bylo počátkem dvacátého století krajem nehostinným, ale uhrančivým svou drsnou exotičností. Strhující příběh zbojníků, kteří chtějí pomstít smrt svého vůdce, je zároveň příběhem osudové lásky. Střetají se tu síly dobra...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Celkové hodnocení
(4x)

Vaše hodnocení
Výborné - jedna z nejlepších knih, co jsem četla.
Starnuci bandita rozprava nahodnemu navstevnikovi pribeh o pomste, priatelstve, laske a o uzasnej krajine. Na prvy pohlad obycajny dobrodruzny pribeh je ale ovela hlbsi, je romanticky a zaroven drsne realisticky, ozbrojene bandy nie su zle alebo dobre, a hoci zloduch je jasny, pomstitelia nie su o nic lepsi a ich dusa tiez nie je v bezpeci. A to...
Více

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Tisíc tváří divočiny

Guimarães Rosa (1908-1967) měl stejně dobrodružný osud jako hrdina jeho románu, zbojník Riobaldo. Byl vášnivý polyglot, bojovník v brazilské občanské válce 30. let minulého století, povstalec, vojenský lékař, generální konzul, hluboce věřící i chorobně pověrčivý člověk a obdivovatel divoké krajiny brazilského severovýchodu, nazývané sertăo.
Celá recenze

Žít je hrozně nebezpečné

„Žít je hrozně nebezpečné,“ je jednou z ústředních vět proslulého románu Velká divočina, jehož autorem je jeden z největších brazilských spisovatelů 20.století Joãu Guimarães Rosa.
Celá recenze

Žádný ďábel není!

Rosův román Velká divočina je ryzím výrazem pokory a úcty k drsnému vnitrozemí na severovýchodě Brazílie, jemuž se v portugalštině říká sertăo, a k jeho obyvatelům.
Celá recenze

K přečtení

(...) Jeho autor, brazilský lékař a diplomat J. G. Rosa (1908 - 1967), v něm zdařile skloubil tradici rytířského a dobrodružného románu s postupy modernistické literatury. Riobaldo vypráví životní příběh plný bojů a krutosti, ale i lásky a spalující touhy. (...) Nenásilně, a přece sugestivně vylíčil svět pod slupkou hladce plynoucí existence. Svět, ve kterém nám, ať chceme, nebo ne, je rovněž souzeno žít.

Joao Guimaraes Rosa: Velká divočina: Cesty

(...) Knihu lze číst v několika rovinách: první je dramatický dobrodružný příběh, poslední tázání se po existenci Boha a hlavně ďábla. Občas máme pocit, že čteme hrdinský epos, jindy skoro dokumentární kroniku, najdeme tu lásku včetně náznaku homosexuální, existenciální trýzeň, napínavé scény, vše ovšem poskládáno zcela účelně.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Velká divočina: cesty
Autor:
Rosa, Joao Guimaraes
Nakladatel:
Dauphin, Mladá fronta
EAN:
9788020410399
ISBN:
80-204-1039-2
Doporučená prodejní cena:
289 Kč
Originál:
Grande Sertao: Veredas
Překlad:
Lidmilová, Pavla
Popis:
1× kniha, vázaná, 440 stran, česky
Rozměry:
13 × 20 cm
Rok vydání:
2003