Martin Jeřábek - Konec ...

Konec demokracie v Rakousku 1932-1938: Politické, hospodářské a ideologické příčiny pádu demokracie

Nakladatel: Dokořán 2004
Rozebráno
225 Kč
pohlídat

Anotace

Práce mladého historika se zabývá dějinami rakouské První republiky (1918-1938) od jejího vzniku na troskách habsburské monarchie, přes oslabení demokracie v 20. letech až po vnitropolitickou krizi 30. let a anšlus. Těžiště práce spočívá zejména v letech 1932-38 (diktatura Engelberta Dolfusse, neúspěšný nacistický puč v roce 1934, cesta ke ztrátě...
Zobrazit celý text

Čtenářské recenze

Zatím nehodnoceno :-(

Vaše hodnocení

Funkce je dostupná pouze pro přihlášené

Omlouváme se, ale hodnotit a komentovat knihy můžete pouze jako registrovaný uživatel po přihlášení.
Přihlašte se, nebo se zaregistrujte, pokud nemáte účet.

Buďte první a podělte se o vlastní zkušenost s knihou. Pomůžete tisícům nerozhodných čtenářů.

Recenze z medií

Rakouská třetí cesta

(...) Přínos knihy spočívá v tom, že Jeřábek Dollfusse nenálepkuje, ale mapuje okolnosti, za nichž se rozhodoval. Jeho závěry přitom podrobuje věcné a současnému stavu poznání přiměřené kritice. (...) Výkladu škodí časté opakování některých skutečností a autorových tezí. Důkladnější práce s textem by tento nedostatek snad odstranila a zřejmě by v něm neponechala ani některá nepřesná tvrzení. (...) Navzdory výtkám je ale třeba knihu Martina Jeřábka přivítat. Přispívá k pochopení jednoho z důležitých mezníků v dějinách našich sousedů, který dodnes výrazně ovlivňuje nejen politiku v úzkém slova smyslu, ale i celkové prožívání vlastní minulosti a současnosti včetně vztahu k sousedům.

Jak se Rakousko bránilo Hitlerovi

(...) Jeřábek líčí Dollfussův zápas o udržení samostatnosti země jako heroický boj, v němž však měl kancléř doma i za hranicemi příliš mnoho nepřátel. Pozoruhodně působí pasáže, v kterých se líčí bezstarostné chování rakouské sociální demokracie, tváří v tvář smrtelnému nebezpečí připomínající obdobný styl sociálních demokratů v Německu před rokem 1933. (...) Když po roce 1945 Rakousko zakládalo svou novou identitu, definovalo sebe sama jako první zemi, která podlehla Hitlerovi. Kdo viděl fotografie statisíců Vídeňanů, holdujících Hitlerovi v březnu 1938, možná se nad touto definicí neubránil úsměvu. Z Jeřábkovy knihy plyne, že v rovině státní politiky bylo toto tvrzení po dlouhou dobu oprávněné.

Autor/Autorka

Kategorie

Bibliografické údaje

Název:
Konec demokracie v Rakousku 1932-1938
Autor:
Jeřábek, Martin
Nakladatel:
Dokořán
Edice:
Bod
EAN:
9788086569512
ISBN:
80-86569-51-9
Doporučená prodejní cena:
250 Kč
Popis:
1× kniha, brožovaná, 256 stran, česky
Rozměry:
14 × 20,5 cm
Rok vydání:
2004 (1. vydání)